Inca din antichitate, aproape toate religiile importante au folosit tamaia, astfel ca, in timp, religia si tamaia nu au mai putut fi separate.
Vechile sau mai noile credinte egiptene vorbesc despre mirosul minunat al zeilor. In vechile texte se scria ca tamaia este sudoarea zeilor, iar sudoarea este purtatoarea mirosului parfumat al acestora. Astazi acelasi lucru il explicam si noi, vorbind de miros de sfintenie, deoarece multi dintre cei canonizati au avut reputatia ca raspindeau o mireasma placuta, chiar si dupa moarte.
Chinezii ard si ei tamaie inainte de a-i consulta pe zei. In cea de-a treizecea saptamina a anului, are loc o curatenie generala a casei, timp in care casa este afumata cu trei bastonase de tamaie, pentru a alunga demonul saraciei.
La budisti, tamaia servea la ceremoniile initiatice ale calugarilor si in ritualurile manastirii si clerului local. Oferita pentru a obtine ajutorul spiritelor bune, folosirea ei s-a extins si pe timpul festivalurilor, al botezurilor si al altor ceremonii.
In hinduismul modern, tamaia este folosita in mod frecvent. Cultul Shiva recomanda preotilor sa arda periodic tamaie in fata statuii zeului Orissa sau pe o piatra care il reprezinta. Tamaia si parfumul ei formeaza una dintre cele cinci ofrande senzoriale, ce constituie o etapa din cele sapte etape de adoratie.
Tamaia, prin fumul si mireasma ei, subliniaza frumusetea actelor de cult, creeaza atmosfera de sfintenie si astfel ea se integreaza in actul de slujire a lui Dumnezeu "ca un dar, ca o pretioasa ofranda" si simbol al rugaciunii si faptei bune. Tamaia e simbol al rugaciunii de cinstire a lui Dumnezeu, dar si de implorare a Sfantului Duh.
Tamaia este si un afrodisiac foarte puternic. Iulius Cezar (100 i.e.n.) a descris parfumurile ca fiind "focul pasiunii", iar tamaia si mirul erau cele mai frecvente parfumuri la Roma. Termenul propriu-zis de "afrodisiac" provine de la numele zeitei grecesti a iubirii, Afrodita, care obisnuia sa innebuneasca si sa manipuleze oamenii cu dorinta trupeasca, pasiunea pe care o manifesta.
Creat de Ernest Beaux in anul 1921, "Chanel No 5" a devenit un simbol de bun gust si este in prezent unul dintre cele mai vandute parfumuri din intreaga lume, datorita calitatii sale si aromei unice. Pentru mine, acesta este un parfum pentru acum si pentru totdeauna. Este un parfum complex, ce are in compozitie aldehide-folosite pentru prima data, insotite de ylang-ylang, bergamota, floare de portocal, lamai de Analfi, urmate de iasomie, stanjenel, radacina de stanjenel, margaritar. Baza este formata din mosc, vetiver, lemn de santal, paciuli, vanilie, zibeta, lichen, chihlimbar. Pe pielea mea, nota de varf este vanilie, nota de mijloc este ca un fum de tigara, iar nota de baza: finally se aseaza si miroase a tamaie. Prietenii mei imi pun fie ca miros a crema de vanilie sau ma intreaba daca de-abia am fumat, iar in jurul meu aud oameni care spun ca simt acest miros de tamaie. Fiica mea imi spune ca miros ca in biserica. Desi, reactiile oamenilor sunt contradictorii, eu il iubesc pentru ca miroase foarte puternic si foarte diferit de orice alt parfum. Mi s-a parut ciudat la inceput, apoi am devenit dependenta. Evident nu este un parfum pentru ORICINE.
Tamaia este rasina unui arbore care creste spontan in Asia de Sud-Est, folosit in medicina traditionala de mai bine de 4.000 de ani si care in ultimii zece-douazeci de ani a devenit obiectul a sute de studii medicale moderne. Aceasta planta este o adevarata revelatie in terapie, fiind utilizata in tratarea catorva dintre cele mai grave boli ale zilelor noastre, cum ar fi cancerul, astmul, tulburarile de memorie si rationament ori bolile articulare cronice. Cum actioneaza? Cel mai cunoscut mecanism este acela de atacare selectiva a celulelor canceroase. Spre deosebire de citostaticele de sinteza, care afecteaza atat celulele maligne cat si pe cele sanatoase, extractul de tamaie provoaca distrugerea doar a celulor care au suferit mutatii. Actiunea sa a fost testata in afectiuni oncologice cu peste 40 de localizari, fiind foarte eficient in cancerul la san, de colon, de rect, pancreatic, hepatic, la vezica urinara, la stomac, la creier (meningiom, neuroblastom, gliom), bucal, faringian, esofagian, pulmonar. Conform datelor existente, extractul de tamaie este activ si contra leucemiei, mielomului, limfoamelor maligne. In medicina traditionala sunt semnalate rezultate incurajatoare, prin folosirea interna a tamaii in practic toate tipurile de cancer.
Tratamentul de trei luni cu extract de tamaie, administrat intern impreuna cu pulberea (cate 400 mg. din fiecare, in doua reprize pe zi), diminueaza sensibilitatea alergica a cailor respiratorii medii si inferioare, usureaza inspiratia si expiratia.
Extractul de tamaie imbunatateste memoria pe termen scurt, inclusiv la persoanele in varsta, prevenind Alzheimerul; extractul de tamaie creste capacitatea de orientare in spatiu si memoria vizuala; la tineri, administrarea tamaiei creste numarul de conexiuni neuronale si imbunatateste memoria pe termen lung; creierul afectat de traumatisme fizice are o capacitate marita de transfer a functiilor sale in zonele ramase neafectate, atunci cand este administrate tamaia; la pacientii cu scleroza multipla, administrarea tamaiei a imbunatatit orientarea spatiotemporala si coordonarea motorie; la pacientii care au suferit un accident vascular ischemic, administrarea tamaii scurteaza timpul de recuperare a functiilor cognitive.
Are deopotriva efecte antidepresive si anxiolitice. O singura doza de tamaie creste tonusul psihic si disponibilitatea mintii catre activitate, eliminand prompt starile de tristete obsesiva, apatie, lipsa de initiativa. Curele de cateva saptamani cu tamaie induc o stare de stabilitate psihica, impiedicand aparitia starilor de teama fara motiv aparent, precum producerea atacurilor de panica. De asemenea, aceasta planta are un puternic efect de atenuare a emotiilor extreme, prevenind aparitia si ameliorand tulburarile bipolare.
Curele de trei luni, facute cu combinatia dintre extractul si pulberea de tamaie, au darul de a pastra intacte vasele de sange (imbunatateste flexibilitatea si rezistenta peretilor vasculari). De asemenea, previne formarea cheagurilor de sange si inflamarea venelor (feblita). Asupra inimii, tamaia are efecte protectoare, prevenind tulburarile de irigare ale muschiului cardiac si infarctul. Studiile au mai aratat ca administrarea indelungata a tamaiei scade nivelul trigliceridelor si a colesterolului rau (LDL) din sange, dar si creste nivelul colesterolului bun (LDL). Sursa: www.obio.ro