După mulți ani în care am practicat doar yoga, m-am hotărât, odată cu renunțarea la țigări, să îmi ofer ca premiu, un abonament la sală. Nu m-am gândit atunci nici că vreau să îmi depășesc limitele, nici că vreau să bat vreun record personal. De fapt, invitația la sală a coincis cu renunțarea mea la fumat și a venit absolut întâmplător, din partea managerului unei săli de fitness care mi-a oferit un Day Pass. Nu mai știu ce programe am ales în prima săptămână, dar cu siguranță, a fost ca o amintire a unor ani fericiți din viața mea, cand mă duceam frecvent la sală, la Worldclass și am făcut-o, fără oprire, timp de aproape 3 ani.
Acum, mai am puțin și împlinesc 1 an de când merg la sală din nou, cu regularitate și nu aș mai putea renunța decât dacă corpul mi-ar interzice datorită vreunei afecțiuni cronice. Sunt foarte mulțumită de abonamentul recurent pe care mi l-am făcut la Sweat, cât și de antrenorii profesioniști pe care i-am întâlnit aici!
După ani în care am făcut doar yoga, antrenamentele cu intensitate ridicată, cardio, funcționale, de forță, chiar și cele de aerobic, s-au dovedit a fi destul de solicitante pentru corp, deși mi se mai întâmplă destul de rar să am febră musculară. Totuși, se pare ca am un organism sensibil care a considerat că ritmul meu de viață este destul de suprasolicitant și s-a decis să împiedice ovulația, cât și secreția normală de estrogeni și, implicit, menstruația. Ieri, stând de vorba cu o colegă din echipă care merge cu mine la clasa de Interval Training, la Sweat Belvedere, am realizat amândouă că trecem prin aceeasi experiență. La ea, mi s-a părut un pic firesc deoarece, mi-a povestit că mergea la cel puțin 2 clase pe zi, până când a realizat de ce nu mai avea menstruație de aproape 6 luni. Mie, prima dată când mi s-a întamplat să am o pauza de 3 luni, a fost chiar la 2 luni după ce îmi făcusem abonamentul la sală și când începusem să o frecventez chiar și zilnic. Veneam după o perioadă de câțiva ani buni, în care nu mai făcusem sport, mai mult decât 30 de minute de yoga, de 4-5 ori pe săptămână. Atunci nu am realizat că de aici este problema mea si am urmat firul firesc al analizelor, am făcut și 3 luni de tratament cu progesteron, la recomandarea medicului. Acest hormon nu se poate lua din farmacie fără rețetă și pe mine m-a ajutat sa revin rapid la o viață normală.
Acum, pentru că mai trec și printr-o perioadă extrem de stresantă la job, ritmul meu de viață a redevenit un agresor pentru organism din nou. Și stresul intens întrerupe producerea acestui hormon care reglează ovulația și ciclul menstrual.
Voi aminti pe scurt câteva dintre efectele benefice ale exercițiilor fizice:
150 de minute de activitate fizică pe săptămână sunt considerate suficiente, chiar dacă nu ne referim la ceva intens, ci la urcat scările, mersul pe jos în ritm rapid sau la înot.
Pentru a obține, însă, rezultate specifice cum ar fii pierderea în greutate sau tonifierea musculară, trebuie să recurgem la un antrenament de forță, care să combine exercițiile aerobice moderate cu cele viguroase și la utilizarea greutăților.
Au fost perioade în care am bifat la sală în jur de 300 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână, acest program de exerciții venind după o perioadă în care corpul meu nu a fost pus în alertă, pentru că deja, la această intensitate, nu se mai poate vorbi de o simplă mișcare!
Daca nu știați, pierderea menstruației afectează peste jumătate dintre femeile care fac atletism, cât și mare parte dintre sportivele profesioniste. Este doar o consecință a adaptării corpului la nivelul ridicat de exerciții. Într-un sondaj efectuat pe 300 de femei care aveau un ciclu menstrual neregulat sau deloc, Nicola Rinaldi, autorul cărții “No Period. Now What?”, a descoperit că, o mare parte dintre ele, făceau exerciții cu o intensitate ridicată sau începuseră să facă sport de 3-4 ori pe săptămână, până într-o ora pe zi, după o perioadă în care nu făcuseră deloc exerciții.
Unii spun că nu exercițiile sunt cele care provoacă pierderea menstruației, ci modul în care mănânci pentru ați alimenta “exercițiul”. Sportul în sine nu cauzează oprirea menstruației, ci nepotrivirea dintre energia consumată și energia utilizată. Atunci când corpul nu are suficientă energie pentru a-ți meține sistemele în funcțiune, el oprește energia de la cele neesențiale, cum ar fii reproducerea și creșterea, inclusiv construirea oaselor. Ca urmare, hipotalamusul, o regiune a creierului, încetinește sau oprește eliberarea hormonilor care controlează ovulația.
Cercetătorii de la Universitatea Penn State, au descoperit că reducerea caloriilor cu 500 până la 800 pe zi, în comparație cu nevoile inițiale, în doar trei cicluri menstruale, este suficientă pentru a perturba ciclul unei femei.
Multe femei care iau anticoncepționale, nici nu știu că au un nivel hormonal scăzut din cauza praticării unui sport, decât atunci cand își doresc să facă un copil și renunță la pilule. Și în consecință, observă că nu le mai vine ciclul. Sunt tânără, sunt sănătoasă, sunt activă, nu ar trebui să am nici o problemă în a rămâne însărcinată! Dar, s-a dovedit că lucrul pe care îl făceai tocmai pentru a fi sănătoasă, este și cel care provoacă problemele.
Pe lânga asta, legătura dintre menstruație și sănătatea oaselor este cea mai îngrijorătoare pentru medici. Dacă începi să iți pierzi menstruația, s-ar putea să fii pe cale de a pierde oase. Masa osoasă maximă se atinge undeva până în 30 de ani. După această vârstă, începem să menținem sau să pierdem os ca parte a procesului de îmbătrânire. Estrogenul este hormonul responsabil la femei de formarea și protejarea oaselor.
Se pare că nu ar fii cel mai sănătos să încercați să luați anticoncepționale pentru a avea menstruație. Eu, de exemplu, după prima luna în care am avut o sângerare aproape inexistenta, m-am informat și, luna următoare, la primele dureri și crampe specifice perioadei, am apelat la Normens, care este pe bază de plante si care chiar m-a ajutat să îmi vină ciclul în ziua imediat următoare.
Medicii recomandă să încercăm, mai întâi, schimbarea comportamentului vis-a-vis de sport, scăderea exercițiilor fizice, aportul alimentar crescut și îmbunătățit și reducerea stresului. Se pare că, acesta ar fii modul natural prin care menstruația ar putea reveni natural, într-o perioada de recuperare de maximum 6 luni. Dar reluarea activității fizice nu va duce la aceeași problemă? Din păcate, sunt foarte puține persoane care duc o viață activă și care au deschis acest subiect pe internet. Greu găsești informații online despre asta!
Este foarte greu să renunți la sport atunci când acesta reprezintă un mod de viață pentru tine. Mâncarea este însă combustibil atunci cînd faceți exerciții fizice! Pe măsură ce faceți sport, trebuie să măriți un pic caloriile pentru a compensa acest lucru. Trebuie să dai hrană înapoi organismului. Nu de aceea, sunt multe persoane care reclamă faptul că, nu au scăzut în greutate sau chiar că au pus kilograme după ce s-au apucat de sport. Acesta reprezintă, însă, un alt subiect pe care îl vom dezbate cu o alta ocazie.
În concluzie, alege ce ți se potrivește și ce reprezintă o prioritate pentru tine, corelat cu vârsta și cu idealurile tale!