Pudra de talc este extrem de ieftina in farmacii si multe dintre noi suntem tentate sa o avem in casa pentru utilizari multiple. Pudra de talc este unul dintre cele mai utilizate produse de ingrijire, ajutandu-te sa scapi de transpiratie si sa previi iritatiile pielii cauzate de caldura. O folosim in incaltaminte, impotriva iritatiilor de dupa epilare si chiar in locul pudrei pentru machiaj. Talcul se gaseste in pudrele pentru bebelusi, pudrele cosmetice, pudrele parfumate si pudrele farmaceutice. Recunosc ca, vazand efectele sale benefice asupra pielii, am si folosit-o o timp de o luna ca pudra pentru machiaj. Apoi, cand m-am hotarat sa scriu aceasta postare aratand efectele benefice ale acesteia, am aflat cu stupoare cat de riscant este talcul pentru sanatate.
Dar ce este talcul? Talcul este un mineral obtinut prin prelucrarea rocilor de talc prin concasare, uscare si frezat. In urma acestor procese, se elimina o serie de urme de minerale din talc, dar nu se separa fibrele care sunt foarte asemanatoare cu azbestul - un element ce genereaza o forma foarte agresiva de cancer pulmonar. Desi nu exista o legatura clar stabilita din punct de vedere stiintific intre cancerul de plamani si pudra de talc, internetul vuieste de atentionari pentru folosirea pudrei de talc: “Nu inhalati!” Se pare ca o singura particula de talc ajunsa in plamani are nevoie de aproape 8 ani pentru a fi eliminata.
Atentie mare daca o folositi in urmatoarele circumstante:
Acest mineral intra in compozitia multor produse variate, de la pesticide, deodorante, creta de scris, creioane, sapunuri si vopseluri, pana la produse alimentare. Dar atata timp cat este utilizata numai in anumite circumstante, poti evita efectele ei negative:
Chiar daca cercetatorii inca nu sunt siguri de efectele acesteia asupra sanatatii noastre, putem sa evitam dezvoltarea bolilor de plamani sau a cancerului, gasind inlocuitori pentru aceasta. Bine, o sa ziceti ca nu exista produs farmaceutic care sa nu aiba si efecte adverse. E adevarat! Dar in cazul pudrei de talc, putem gasi inlocuitori care sa fie mai putin agresivi fata de sanatatatea noastra.
Pentru ca subiectul meu referitor la pudra de talc a pornit datorita faptului ca utilizam aceasta pudra pentru machiaj, am inceput sa caut pudra fara talc. Sunt numeroase companii care produc in acest moment pudre fara talc, incepand de la pudrele pentru bebelusi fara talc, cat si pudre de fata care inlocuiesc pudra de talc cu pudra de orez. Pudra de orez este foarte fina si foarte apreciata pentru calitatile sale cosmetice. Pudra de orez a fost utilizata de gheise pentru albirea si matifierea pielii, dar si pentru mascarea imperfectiunilor tenului. Pudra micronizata din orez este o pudra foarte fina, obtinuta din bobul de orez integral decorticat, ce difera de faina de orez de uz alimentar care este doar macinata, are granulatie mai mare si este abraziva pentru piele. Dar chiar si aceasta pudra are precautii in utilizare: "A nu se inhala".
Am aflat aceste detalii de pe site-ul Elemental care ne ofera retete fascinante pentru a ne ajuta sa ne fabricam acasa, cu alternative mai naturale fata de ingredientele cosmetice conventionale, produse care sa aiba aceeasi eficacitate, chiar daca cu termen de valabilitate mult mai mic, undeva la 6 luni. Ei se lauda cu faptul ca, intregul lor lant de materii prime pentru fabricarea produselor cosmetice sunt organice, detinand certificarea Ecocert Franta. Retetele lor sunt extrem de creative si eu deja mi-am comandat ingredientele necesare pentru prima mea pudra proprie si primul meu fard de obraz propriu pentru care voi lasa retetele si aici:
Pudra matifianta Porcelain
Argila alba 45%
Mod de preparare:
Se amestecă temeinic primele 4 ingrediente, timp de câteva minute, până ce se obține o pulbere omogenă cu o culoare uniformă. Se adaugă extractul aromatic și se amestecă din nou cca.1 minut. Aceasta pudra este destinată în special tenului deschis la culoare, este o pudră pe bază de argile și orez micronizat, ce conferă pielii un aspect mat, neted și delicat, cu o ușoară tentă roz. Se aplică pe piele cu un puf de pudră sau pensulă mare de machiaj, după crema de zi sau după fondul de ten cremă. Se poate aplica pe față, gât și decolteu deopotrivă.
Opțiuni și explicatii:
Elemental mai are insa si alte retete de pudre, adaptate pentru toate tipurile de ten si nivelul de acoperire pe care il preferi
2. Fard de obraz "French Rose"
- Sericit 47%
- Stearat de magneziu 19%
- Oxid de zinc 5%
- Pigment mineral mat 10 roz 24%
- Pigment mineral mat 18 rosu 4%
- Parfumant natural Yassmine Tuberose
Mod de preparare:
Se amesteca temeinic timp de cateva minute primele ingrediente pana se obtine o pulbere omogena cu o culoare uniforma. Se adauga parfurmantul si se amesteca din nou cca. 1 minut. Va rezulta un blush cu textura foarte fina, cu o culoare vie ce confera tenului un aspect mai tanar si senin.
Nu stiu inca daca aceasta este varianta cea mai buna pentru voi. Dar prin simpla incercare putem decide sa continuam in a renunta la chimicale. Cred ca poate fi chiar amuzant. Talcul este pricipalul ingredient dintr-o pudra clasica si este si el un mineral natural. Multi producatori speculeaza posibilele efecte nocive care inca nu au fost demonstrate pentru a produce tot felul de pudre minerale fara talc. Asta nu inseamna ca daca au scos talcul din compozitie, celelalte minerale continute sunt mai benefice si nu au efecte negative. In plus, asa cum se vede din retetele prezentate mai sus, cati stim cu exactitate cat la suta din ingredientii continuti sunt minerale sau nu in cosmeticele pe care le gasim pe piata? Nimic nu demonstreaza ca pudrele sau fondurile de ten minerale acopera mai bine, se intind mai fin, hidrateaza mai bine. Multe persoane care le-au folosit s-au plans ca se uniformizeaza si adera mai greu pe piele, absorb sebumul, dar scot in evidenta ridurile. Nimic nu este perfect. Atata timp cat exista intrebari de ambele tabere, nu avem decat sa ne folosim tenul ca test pentru ceea ce exista pe piata in acest moment. Daca o pudra e ieftina, probabil contine talc sau doar 1% din mineralele cu care se lauda. Nu este suficient sa stim ingredientele dintr-un produs daca nu putem afla cat la suta din fiecare predomina in compozitia acestuia. Cam aceasta ar fii concluzia mea.