Consecintele neplacute cu care ne confruntam in lipsa unei cantitati din acest hormon sunt total neplacute, iar transformarile sunt foarte rapide imediat ce ne confruntam cu o dereglare. Cresterea in greutate, lipsa dispozitiei, pierderea memoriei, starile proaste, retentia de apa, modificarea calitatii somnului sunt doar cateva dintre simptomele cu care ne confruntam. Din pacate, in Romania, substitutia hormonala este un subiect tabu. Se considera extrem de riscanta pentru aparitia cancerului, toata lumea se fereste de hormoni si prefera terapiile naturiste care nu au cum sa aiba acelasi rezultat. Dar adevarul este unul singur: odata cu inaintarea in varsta, nu mai avem la fel de multi hormoni.
Am abordat acest subiect extrem de delicat si de fierbinte tocmai pentru ca nu vorbim despre asta, iar din punctul de vedere al medicilor, subiectul nu este tratat cu seriozitate. Adica pare sa fie o chestiune pe care trebuie sa o iei ca atare si pentru care nu exista rezolvare. Daca ai ajuns la etapa din viata ta la care se termina productia de estrogen si ajungi la menopauza, asta e, n-ai ce sa-i faci, traim ca in Evul Mediu, iti pui sacul in cap si te obisnuiesti cu ideea. Daca treci de 50 de ani ca femeie, nu mai exista nici o solutie! Aceasta este educatia si aceasta este perceptia societatii. Nu prea mai prezinti interes nici pentru angajatori, nici pentru partener, deci esti cumva pe linie moarta.
Menopauza si pre-menopauza afecteaza fetele din ce in ce mai tinere in lumea in care traim. Din ce in ce mai multe fete se confrunta cu tulburari ale ciclului menstrual de la o varsta mult mai tanara. Ce este bine de stiut este faptul ca, daca ovarele tale nu mai fac hormoni, ii putem lua dintr-o pilula, o crema sau un plasture. De ce sa acceptam ca jumatate din viata sa scoatem total acesti hormoni din viata noastra de femei? Pana la urma nu este vorba doar de silueta, de aspectul tenului si tulburarile de dispozitie!! Este vorba de aspecte mult mai grave, cum ar fii osteoporoza. Hormonii estrogeni sunt responsabili de mentinerea calciului in oase, ne protejeaza de toate bolile cardio-vasculare. Diabet, obezitate, colesterol crescut in sange si riscul de infarct sau de accident vascular cerebral apar la barbati dupa 40 de ani, in timp ce femeile sunt protejate atata timp cat exista minunatii estrogeni. In momentul in care nu-i mai avem, devine o chestiune de igiena a vietii, nici macar de emancipare, sa-i suplinesti dintr-o pilula.
Lipsa estrogenilor duce la o spectaculoasa degradare a oaselor, adica, in termen de cativa ani, oasele arata ca si cand ar fii mancate de molii, iar aceste efecte devastatoare nu mai pot fi remediate. Este aberant sa ne lasam oasele sa fie efectiv distruse, transformate in creta, pentru ca, vezi tu, noi am intrat la menopauza si nu avem ce sa facem!! Din pacate, nu este neaparat vina femeilor legat de atitudine, ci mai degraba a medicilor. Odata ce nu te mai intereseaza categoria de varsta 45+, apoi tu ca si medic nu vrei sa aprofundezi acest subiect, nu esti interest sa fii la current cu toate studiile, cu toate produsele care au aparut, cu toate efectele, in momentul in care nu ai paciente de la care apoi sa strangi date, cel mai simplu este atunci sa taci din gura. Noi stim in Romania sa ne dam cu parerea despre orice. Tragedia este ca, atunci cand nu stapanim un subiect, mai degraba il denigram, ba chiar il desfiintam, decat sa recunoastem ca nu ne pricepem. De aici si ideea raspandita ca acesti hormoni fac mai rau decat bine si cresc riscul de cancer. Din pacate, o mare parte a medicilor endocrinologi sunt paraleli cu acest subiect. De ce si-ar bate capul cu asta cand au suficienti pacienti cu probleme mai grave care au nevoie de fertilizare in vitro sau de tratament hormonal pentru a ramane gravide?
O gramada de paciente iau tratament hormonal cu anticonceptionale pentru a evita o sarcina, dar aceeasi pilula cu aceiasi hormoni starnesc banuiala sau teama ca ar putea crea cancer si devin niste monstri… Pana la menopauza, organismal femeii a secretat hormoni estrogeni si daca nu a facut cancer de la hormonii estrogeni proprii, de ce ar face cancer acum de la aceiasi hormoni pe care ii primeste dintr-o pilula? De obicei, dozele sunt mai mici decat secretia naturala. Daca n-ai facut cancer de san de la hormonii tai, nu o sa faci nici de la o pilula.
Ceea ce face acest hormon la nivel de sanatate pentru intregul organism, pentru sistemul osos si cel cardio-vascular este miraculous. Acelasi hormon estrogen este esential in functionarea corecta a sistemului nervos, adica nu sunt niste tulburari de dispozitie care pot fi trecute cu vederea si depasite cu vointa. Deci nu e ca nu ai vointa!
Apoi, din punct de vedere al metabolismului, lucrurile sunt dramatice. Si asta o simte, din pacate, fiecare femeie pe pielea ei, insa nimeni nu vorbeste. Deci aceasta conspiratie a tacerii pe mine ma scoate din minti. Cum e posibil sa ajungi la 40 de ani, facand sport, mancand sanatos si sa te ingrasi? Pentru ca nu mai functioneaza nimic?! Si da, nu mai functioneaza nu pentru ca nu ai vointa, ci pentru ca s-a tras frana de mana la tot metabolismul. Estrogenul care tine apa in celule iti face o viata frumoasa. De la o anumita varsta, nu mai este vina ta ca nu te hidratezi corect, ca nu mananci sanatos, ci este o pura chestiune de echilibru hormonal. Estrogenii sunt conectati direct cu tiroida. Iar femeile care nu raman insarcinate stiu asta. Glanda endocrina nu mai functineaza si atunci, tot ce inseamna metabolism, este facut praf. Sa mai adaugam si scaderea randamentului intelectual, pierderile de memorie?
Ce vreau sa spun este ca, in momentul in care nu mai avem acest hormon estrogen, organismul se descompune la modul propriu. Ne facem bucati! Fenomenul este cu impact asupra intregului organism si nu ramane organ sau celula neafectata. Este suficient de convingator pentru a lua o pilula care contine acest hormon. Vei vedea cum, de pe o zi pe alta, doar in 12 ore, ca un miracol, ai pus picatura magica si ai devenit alt om.
Din moment ce doctorii nu prescriu hormoni in Romania, nu exista suficienta experienta in Romania. Menopauza in Romania nu este abordata ca o specializare in sine, dar culmea este ca, in momentul in care o femeie are nevoie de un strop de estrogen, exista 3 variante:
Iar la capitolul dozaj, lucrurile sunt extrem de simple. Daca mai ai ciclu menstrual, dar au aparut niste tulburari de pre-menopauza, poti lua cantitatea minima de 0,5 mg. Daca simptomele de menopauza s-au instalat, aici ai de ales intre 1-2 mg de estrogeni pe zi. Daca doza e un pic prea mare, nici macar nu trebuie sa iti spuna medicul pentru ca o simti imediat – are efect imediat asupra sanilor care cresc si se intaresc. Inseamna ca este un pic cam mult. Daca iti place, cu atat mai bine!
Nu apela la tot felul de tincturi sau extracte de plante! Nu mai suntem in Evul Mediu. Echilibrul hormonal nu poate fi influentat aleator. In momentul in care un organ endocrin cum este ovarul, nu mai secreta hormoni, poti sa stai si in cap, poti sa mananci si orice kilograme de plante sau fructe. Nu are cum acel organ sa inceapa din nou sa secrete hormoni. Femeile care recurg la acest mijloc sperand la o imbunatatire o fac tot datorita medicilor care nu le ofera nici o solutie. Medicii din Romania nu prescriu astfel de tratament. E de inteles de ce nici farmacistii nu importa aceste produse. Farmacistii nu le importa pentru ca sunt prea putine persoanele care le cumpara. Putinele femei care isi fac substitutie hormonala isi procura pilulele din strainatate sau de pe internet.
Ce este important de stiut este ca, nimic nu este pierdut!!!
Sunt fete care au avut interventii in sfera genitala si carora li s-a indus indirect o menopauza prematura si care nu au beneficiat de substitutie hormonala. Cu atat mai grav si mai trist la o varsta tanara sa incepi sa te faci bucati!
Si daca au trecut niste ani si sunt femei la care menopauza s-a instalat care, chiar daca pana in prezent si-au pierdut si hidratarea pielii, si parul, si s-au ingrasat si au toate simptomele de menopauza, asta nu inseamna ca daca de astazi incep sa ia hormoni, nu o sa aiba beneficii. Ele nu vor inceta sa apara, indiferent!
Nu considerati ca e prea tarziu pentru voi, ci faceti-o incepand de azi pentru ca acea doza mica de hormoni, imediat revigoreaza organismul si ii da o viata noua. Este suficienta o zi in care sa nu ai 1 mg de estrogen si lucrurile sa se strice. Fa-o ca un demers personal, fii autodidacta pentru ca, fara igiena vietii nu poti trai! O zi fara estrogeni inseamna o descompunere iminenta! Nu mai face apel la doctori! Femeile singure sunt puternice si gasesc solutii la orice. Pune mana si gaseste hormoni, indiferent din ce tara, pentru ca normalitatea in restul Europei este una care nu mai trebuie explicata. Pilulele, crèmele si plasturii costa in strainatate ridicol de putin, toti sunt sustinuti de Casele de Asigurari de Sanatate si au reinceput sa mai apara si la noi pe piata. Femeile au nevoie de aceste produse pentru tot restul vietii lor! De aceea trebuie sa fie ieftine si la indemana tuturor - atat de ieftine incat sa devina o normalitate la fel ca spalatul pe dinti: in fiecare zi!
Trebuie sa ai grija de tine ca femeie exact cum ai facut-o si inainte. Un consult medical anual ginecologic, analize, mamografie si ecografie de san care sunt recomandate anual femeilor dupa 40 de ani fac parte din atitudinea si comportamentul pe care le aveai si inainte de a consuma hormoni. Insa, fara hormoni este dramatic! Exista o informare negativa asupra terapiei de substitutie hormonala. Cu cat nu vorbim despre ea, cu atat pare ca este o grozavie cand de fapt este un gest banal, o grija obligatorie pe care trebuie sa o ai tu pentru tine. Daca doctorii nu au grija de tine, asta nu te scuteste si nu te incalzeste cu nimic. Daca nu ai avut un doctor ginecolog care sa iti prescrie acesti hormoni, asta e, fa-o fara el si nu lasa sa ti se strice organismul in mod dramatic.
Acum femeile dupa 40 de ani se ingijesc mai mult: stiu ce sa manance, fac sport, dar incetinirea grava a metabolismului este iminenta. Nu numai ca din ce mancai inainte ajungi sa te si ingrasi, dar si distributia grasimii se schimba. Se acumuleaza in zona abdominala. O femeie fara hormonul sau estrogen, are un organism care se comporta asemanator celui al unui barbat, adica pune grasime pe burta, in jumatatea superioara a corpului, ii creste riscul de diabet, de colesterol in sange si de boli cardiovasculare.
In plus, investim foarte mult in cosmetice, in sampoane, investim foarte mult in a ne mentine aspectul cat mai fresh, cat mai tanar, ne chinuim sa avem o nutritie cat mai adecvata cand, de fapt, este o chestiune strict de hormoni si ceea ce este amuzant, este ca, fara ca noi sa stim, in toate cremele care cu adevarat au efect asupra pielii, acolo sunt pusi si dragii hormoni estrogeni!
Daca luam exemplul a doua femei care sunt la menopauza, una care ia hormoni si alta care nu-i ia, vom observa doar la o mica distanta de 2-3 ani ca, cea care ia hormoni va arata precum fiica celeilalte. Nu se poate sa renuntam cu nonsalanta la un lucru atat de important pentru viata unei femei! Adica hormonii sunt cei care ne dau frumusetea, feminitatea, sanatatea, iar in momentul in care ii avem intr-o pilula, nu vad de ce alte argumente am avea nevoie ca sa apelam la ea.
Acum avem acces la informatii din Europa, ii putem gasi pe internet, avem nevoie doar de dorinta!
Acest articol a fost scris in urma unei emisiuni explicate de doctorul Mihaela Bilic, pe care eu o admir cel mai mult, pentru pasiunea pe care o pune in slujba sanatatii de zi cu zi!