Cred ca fiecare dintre noi ne cunoastem slabiciunile alimentare. Fie ne place mancarea fast-food, fie mancam foarte tarziu seara sau chiar noaptea, fie avem mese traditionale cu 3 feluri de mancare de dimineata, la pranz si seara, fie ciugulim tot timpul intre mese…si lista ar putea continua. Oare hrana este de vina sau obiceiurile noastre alimentare? Cum va simtiti in acest moment? Este probabil ca daca ati ajuns sa cititi aceasta postare, greutatea voastra sa fie deasupra nivelului normal. Toate acestea dintr-un motiv simplu: aveti un obicei alimentar care nu vi se potriveste. Poate mancati sau beti ceva ce nu vi se potriveste. In cazul meu sunt dulciurile care sunt mai rele ca tigarile. Nici o zi fara ceva dulce si intr-o cantitate mult prea mare. Desi dulciurile imi provoaca atata placere, tot ele imi ampifica si starea proasta pe care o am atunci cand ma sui pe cantar in fiecare dimineata. Din pacate, desi constientizam unde gresim, obiceiurile alimentare proaste reprezinta pentru 90% dintre noi aproape o boala cronica. Daca le-am trata in acest mod, am sti ca exista un tratament care ne poate ameliora starea proasta, evitand alimentele respective sau obiceiul nesanatos.
Si fiindca m-am saturat de dietele conventionale si am luat 3 kilograme in plus intr-un termen foarte scurt, am identificat cu multa usurinta care era greseala mea, devenind in ultimele 2 luni prea toleranta la consumul de dulciuri. In mod ironic, dulciurile au fost si alimentele mele preferate in copilarie si chiar daca atunci nu aveau efecte asupra mea, in timp am reusit sa inteleg ca organismul meu nu le mai tolereaza si imi creeaza probleme cu greutatea. La fel se intampla in cazul oricarui alt obicei alimentar. Poate daca am avea migrene de la ce consumam, urticarie sau orice alta alergie, le-am combate si elimina mai usor. Dar haideti sa vedem cum ne “imunizam” in fata acestor alimente, fara a le mai consuma in continuare.
Provocarea mea de 30 zile in care sa renuntam la dulciuri sau la orice alt obicei alimentar nesanatos pare simpla? Cand mi-am propus acest plan de actiune nu mi-am dorit doar sa slabesc, dar si sa reusesc sa imi creez un obicei alimentar sanatos, fara sa mai consum aceste alimente si sa incerc sa le inlocuiesc cu altceva inrudit cu ele, fara sa fac compromisuri in vacanta, fara fluctuatii de greutate. Daca aveti stari de oboseala dese, aveti migrene sau probleme digestive, nu este de mirare ca si alimentele pe care le consumati sa va influenteze aceasta instabilitate. Cum fac cei care stiu ca au intoleranta la lactoza? Au renuntat sa mai consume acest aliment care nu li se potriveste. Dulciurile consumate zilnic, in cazul meu, chiar daca nu au dus la o intoxicatie alimentara care sa se manifeste prin greata, voma sau diaree, sunt o hrana de calitate slaba, din care lipsesc substantele nutritive. Aceste argumente par sa fie suficiente pentru mine pentru a renunta la aceste obicei alimentar pe o perioada de 30 zile si a vedea ce se intampla. Ce sper eu sa observ in acest interval:
Cu siguranta si voi puteti sa scrieti cateva atu-uri pentru care acest plan de actiune de 30 zile sa merite incercat. Faptul ca eu consum acest aliment in fiecare zi, stiind ca toti medicii il considera atat de nociv, chiar otravitor pentru sanatate, m-a determinat sa imi domin aceasta pofta alimentara necontrolata, scapata cu totul de sub control. Am inceput prin a elimina complet ciocolata, prajiturile, fructele confiate, gogosile mele preferate, chiar si mierea din limonada. Le-am eliminat imediat pe toate. In primele zile fara ele, am avut dureri de cap, mai ales fara ciocolata. Treptat, simptomele au inceput sa dispara si sa ma simt mai bine, mai ales ca numai dupa 2 zile, scapasem si de 1 kg. In prima saptamana nu am incalcat deloc dieta, dar in a 9-a zi am gustat o patratica de ciocolata si m-am simtit vinovata.
Aveti mereu in minte ca prietenii adevarati va sunt vitaminele, mineralele, proteinele. Daca atunci cand am consuma un aliment care ne-a invadat viata am avea o forma de alergie cu declansare imediata si am avea eruptii, urticarie, eczeme, stari de greata, voma, crampe, durere, balonare, arsuri, indigestie, constipatie, flatulenta sau diaree, dificultati de respiratie, marea majoritate dintre noi am lua masura extrema de a le scoate imediat din alimentatia noastra.
Dar reactiile organismului la obiceiurile noastre alimentare sunt intarziate si pot provoca in timp multe simptome, cat si peste 100 de boli si alte afectiuni. Ce au in comun luarea in greutate, eczemele si depresia? Poate sunteti surprinsi sa aflati ca, daca mancati alimente care nu vi se potrivesc, aceste afectiuni pot constitui niste simptome. O pacienta din Statele Unite diagnosticata cu depresie si-a petrecut 2 ani in tratament cu medicamente pana cand a consultat un nutritionist care i-a descoperit o alergie la grau. Dupa ce a renuntat sa consume grau, depresia i-a disparut si nu a mai avut nevoie de antidepresive.
Desi se spune sa sindromul colonului iritabil este o boala declansata de sistemul nervos, acesta este afectat, in primul rand, si de ceea ce mancam cum am vazut in cazul de mai sus. Sa mai vorbim si de consumatorii de multa, foarte multa cafea? Ca si dulciurile, cafeaua este pentru mine un aliment de baza, consumand cel putin 3-4 cesti pe zi. Am inceput sa tin un jurnal de alimentatie si am hotarat sa reduc pana si cafeaua la maximum 2 cesti pe zi.
Acum v-am convins ca trebuie facut ceva cu aceste obiceiuri alimentare nesanatoase? M-am hotarat ca la sfarsitul perioadei de testare de 30 zile, sa prelungesc perioada cu inca 3 luni. Cele mai bune rezultate le veti avea eliminand semnificativ acele alimente la care sunteti “alergici” fara sa stiti. De ce le numesc asa? Pentru ca orice obicei nesanatos, asa cum am mai spus, chiar daca ma repet, poate conduce la cel putin o boala cronica pe care sa o caram cu noi toata viata. Odata raul instalat, e aproape imposibil sa se mai poata repara ceva integral.
Imi va fi greu sa renunt la placerile copilariei, poate printre putinele dintre ele. Dar cu siguranta exista o speranta ca sanatatea mea se va transforma. Analizand consumul excesiv de dulciuri, am raspuns cu “da” la multe simptome cauzate de retentia de apa, cum ar fii:
Retentia de apa este unul din simptomele unei alergii alimentare. Problemele mele erau datorate zaharului in exces din sange. De aceea, planul meu de actiune de 30 zile s-a bazat pe urmatoarele deziderate:
Acest plan de actiune ii ajuta foarte mult pe cei care sufera de pe urma retentiei de apa. Din pacate, nu putem vorbi intr-o singura postare despre toate problemele alimentare si efectele secundare ale acestora. Stiu ca noi toti suntem constienti de ceea ce mancam, dar cum facem sa ne abtinem? Cu multa ambitie, printr-un plan nou de alimentatie si cu argumente sanatoase.