Daca vrei sa atingi siguranta financiara si confortul, atunci este important sa muncesti din greu si sa strangi bani. Dar aceasta nu este o metoda buna pentru a te si imbogati. Este dureros sa vezi cati oameni dornici sa aiba un job si niste bani ajung in pragul disperarii. Ma indoiesc ca sunt multi dintre noi care ar putea rezista 3 luni fara un stat de plata. Cand incepi facultatea, esti obligat sa iei niste hotarari importante referitoare la ce vrei sa devii cand te vei face mare, daca nu le-ai luat deja. Parintii ne indeamna sa urmam o facultate ca sa putem obtine un loc de munca. Daca le vei urma sfatul, vei merge in aceasta directie. Mama, desi nu a fost niciodata o adepta infocata a sigurantei unui loc de munca si care a incercat mai multe investitii de-a lungul vietii nu a reusit totusi sa faca banii sa lucreze in favoarea sa. Si eu, avand exemplul acesteia, mi-am dorit toata viata sa devin un investitor. Am incercat de mai multe ori sa operez si in postura de angajat, dar si in cea de liber profesionist pentru a cunoaste ambele aspecte ale baricadei si a vedea ambele fatete ale monedei. Am mers la facultate si desi materia mea preferata a fost "Conducerea afacerilor", practic nu am reusit sa devin un investitor, ci sa muncesc mai mult atat ca angajat cat si ca colaborator sau liber profesionist. Multi continua sa creada ca, cea mai importanta investitie a lor este casa pe care o au. Asta este oare tot ce trebuia sa stii despre modul de administrare a banilor? Daca cea mai impoartanta investitie a noastra este casa pe care o detinem, atunci avem cu siguranta probleme financiare.
Intr-o zi , eram cat se poate de suparata din cauza progresului meu atat de lent in domeniul financiar cand am devenit constienta ca nu am decat un singur plan financiar si anume cel pentru obtinerea sigurantei financiare. Apoi am inceput sa imi pun intrebari daca voi ajunge cumva candva sa obtin si confortul financiar. Cu 2 credite la banca, cu un salariu fix si 2 contracte de colaborare, chiar nu as mai fii putut duce fizic mai mult. Ce as fii putut face mai mult? Apoi mi-am dat seama ca nu sunt in competitie cu nimeni, dar ca ceea ce fac acum nu este bine. Ce as putea face mai mult cu informatiile pe care le detin acum? Atunci am inteles ca, in loc sa incerc sa castig mai multi bani asumandu-mi riscuri enorme, ar trebui sa studiez mai mult cum sa pun banii la treaba si ca mai important este sa incep cu destinatia la care vreau sa ajung. Oamenii iau de obicei cateva lectii de tenis ca sa invete regulile de baza inainte de a incepe sa joace, dar, din pacate, cand este vorba de investitii trebuie sa iti concepi un plan si sa fii informat, targetul meu fiind nu sa devin bogata, ci sa obtin confortul financiar. Am inceput cu venitul castigat prin munca, regula de baza fiind cum sa convertesc salariul in venit sub forma de portofoliu (precum actiuni, obligatiuni) sau in venit pasiv (evident rezultat din proprietati). Dar cum as putea sa reusesc acest lucru cand procentul economiilor mele este de 10% din venitul net? Cum fac rost de bani daca nu ii am? Ce se intampla daca pierd banii?
Important este ca am inteles regula de baza, mi-am zis. Oamenii care au prea multe ganduri negative, pierd foarte multe sanse in viata din cauza firii lor. Ce comoara am invatat pana acum? Confort financiar, pasive si active.
Carti recomandate: