Am auzit cu totii sfaturile conventionale in legatura cu economiile, cum ar fii sa renunti la fumat, sa iti iei pranzul la pachet sau sa folosesti transportul in comun ori de cate ori este posibil. Pot fi sfaturi bune, dar cred ca ar trebui sa ne gandim la o abordare mai personala. Nu stiu daca trebuie sa ne concentram neaparat pe acest gen de cheltuieli sau mai degraba pe cele ocazionale care ne-au luat prin surprindere. Te-ai trezit ca faci o vizita neprogramata la magazinul de telefoane si pleci de acolo cu un mobil nou? Ai facut cumparaturi online si ti-ai luat un parfum scump pentru a-ti satisface un capriciu? Nu ai cautat ceva anume, dar ai ajuns sa cumperi ceva. Vorbesc aici despre acele alegeri surpriza care sunt foarte frecvente. Cum putem face sa detinem controlul si sa ne schimbam comportamentul? Suntem constienti de aceasta problema? Cumparam exagerat? Inainte de a apasa pe butonul de cumparare, ar fii util sa punem un stop acestor porniri timp de 3 zile. Vom constata cu uimire cat de repede se schimba lucrurile. De cele mai multe ori, actiunile avute in plan in urma cu 3 zile nu vor mai reprezenta dorinte prezente. Sunt foarte putine produsele care trebuie cumparate pe loc. Timpul le rezolva pe toate, nu? Asa si cu dorinta de satisfactie imediata. A putea analiza care sunt achizitii impulsive si care sunt cu adevarat importante pot crea obiceiuri sanatoase.
Asta nu inseamna sa iti refuzi chiar orice placere. Suntem fiinte emotionale si luam decizii proaste si irationale in privinta banilor. Daca putem invata din ele, am putea sa facem alegeri care sa ne coste mai putin. Nu exista, insa, 2 persoane care sa gandeasca la fel. Daca pentru unii dintre noi, sa platim in fiecare an la pensia privata este o prioritate, s-ar putea ca pentru altii sa fie important sa economiseasca pentru casa. Dar sunt convinsa ca, pe langa achizitiile impulsive, toti avem cateva prioritati care sunt cu adevarat serioase. Pentru a putea sa ne educam in acest sens, este important sa invatam sa scriem pe o foaie nu mai mult de 5 obiective serioase pe care sa le actualizam constant la un anumit interval de timp. Numai asa iti va fi clar cu adevarat ce anume iti doresti. Ce este important pentru tine sunt valorile tale care pot contrazice cele unanim acceptate. Modul in care folosesti banii este strans legat de valorile tale si nu se potriveste tuturor. Majoritatea deciziilor financiare sunt determinate de dorinta de a ne simti fericiti si in siguranta. Daca tu ai ca obiectiv serios sa calatoresti mai mult, altcineva poate isi doreste sa isi achite niste datorii uriase. Tot ce trebuie sa avem in minte mereu este sa ne setam 5 obiective serioase.
Daca nu faci parte dintre acele persoane calculate care isi fac un buget, acest proces de descoperire a celor 5 obiective serioase te poate ajuta sa realizezi foarte mult fara prea multa munca. Eu am stat foarte mult in fata unei foi albe. Mi s-a parut foarte greu sa pot sa imi stabilesc aceste teluri. Si sunt convinsa ca, marea majoritate dintre noi va trece prin acelasi impas. Pentru ca nu ne-am gandit aproape niciodata asa la prioritatile noastre financiare. E greu sa te limitezi la 5 obiective cu adevarat importante. Cand m-am hotarat sa scriu primul obiectiv, m-am intrebat apoi “De ce este atat de important pentru mine?”. Si am aflat lucruri noi despre mine. Pentru ca aceasta discutie financiara mi-a atras atentia si la alte aspecte importante pe care le-am tratat cu superficialitate. Aceasta analiza va dezgropa dorinte si temeri adanci la care nu ne gandim pentru ca suntem prea ocupati, nu ne dorim sa ne simtim incomod, ne e frica sa recunoastem ce conteaza cel mai mult pentru noi. De aceea si evitam de multe ori sa facem planuri. Exista o problema reala in gestionarea finantelor personale si in pastrarea unui echilibru al compromisurilor.
Deci, acest procedeu, chiar daca poate avea rezultate incredibile, nu este intotdeauna usor. Nu ne place sa ne punem astfel de intrebari. Este mult mai usor sa credem ca detinem suficienti bani si sa ne satisfacem emotiile si dorintele de moment. Dar care sunt dorintele noastre profunde? Procesul arata cam asa:
Pune diagnosticul si prescrie reteta. Incepe cu inceputul. Si sa nu iti fie rusine! Faptul ca esti cu pixul in mana si esti la pasul 3 este un mare castig personal. La pasul 1 iti vei da seama negresit de cateva inconsecvente intre valorile si comportamentul tau. Dar cand vei avea reteta prescrisa, iti va fi mult mai usor sa spui stop atunci cand in sufletul tau arde un “da” mai profund.
S-ar putea ca obiectivele tale personale sa fie chiar mai greu de luat daca te afli si intr-o casatorie sau relatie, cand fiecare dintre parteneri vine si cu un bagaj in spate. Nu te teme sa aperi ce este cu adevarat important pentru tine, cu toate ca discutiile despre bani nu sunt niciodata prea comode intr-o relatie. O astfel de discutie trebuie sa aiba loc atunci cand esti odihnit si cu mintea limpede. Dar nu evita la nesfarsit. Colaboreaza cu partenerul tau si revizuiti obiectivele pana se ajunge la un numitor comun.
Multe persoane vor sa traiasca viata intens pentru aici si acum. Putem sa prezicem evenimente mondiale majore sau stim ce vor vrea sa devina copiii nostri? Atunci de ce sa ne stresam de pe acum? Cand alegi o astfel de atitudine, iti asumi si un risc foarte mare. E ca si atunci cand joci la bursa multi bani cu un risc mare. Poti castiga mult sau poti pierde la fel de mult sau chiar mai mult. Alte persoane nu stiu ce vor sa faca si decid ca mai bine nu fac nimic. Altii, vor fi entuziasmati, vor scrie pe hartie tot ce isi propun, dar obiectivele lor financiare vor zace intr-un sertar, uitate de vreme. Ca sa fie mai amuzant pentru fiecare dintre noi, incepe cu doua obiective pe termen scurt, un obiectiv major si indraznet si doua obiective pe termen lung. Cand ai bifat pe primele doua, seteaza altele. Cum ar putea suna acestea?
Acesta este doar un exemplu orientativ. Valorile tale iti pot servi ca sistem de control si echilibru. Iar acesta este doar un proces amuzant care ne poate deschide ochii. Dar nu face o obsesie din obiectivele tale pentru ca nu exista perfectiune. Fie ca ne place sau nu, viata noastra este intr-o continua transformare. Vom fi nevoiti sa ne adaptam la situatii neprevazute cum ar fii incheierea unei relatii sau pierderea unui loc de munca care ne vor schimba deciziile financiare. Uneori vom fi dezamagiti de noi, alteori de conditii exterioare care nu depind de noi. Incearca sa nu te cramponezi de rezultatele pe care nu le poti controla si nici sa te compari cu altii. Daca crezi ca acest plan ar putea functiona pentru tine, incearca sa faci tot posibilul pentru a obtine ce ti-ai propus sau recunoaste ca iti doresti foarte mult, dar nu poti sa o faci.