Cand vine vorba de medicina moderna care se refera la nutritie, "intermittent fasting" nu poate fi trecuta cu vederea. Studiile au aratat ca abtinerea de la a manca te poate ajuta sa pierzi in greutate in mod sanatos si iti ajuta organismul sa se ajusteze la a consuma mai putine calorii. Intermittent fasting te protejeaza de boli ale inimii, reumatism si guta. De asemenea, poate imbunatati nivelul zaharului din sange si al insulinei. "Intermittent fasting" a mai demostrat faptul ca, sprijina pe aceia care sunt in cursul chimioterapiei. Totusi, cei care au boli cronice, cum ar fii diabetul, e bine sa se consulte cu medicul daca aceasta metoda este potrivita. Nu este un mod de viata potrivit femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Cel mai mare atu al acestui regim alimentar este acela ca metabolismul nu iti este incetinit si nici nu pierzi masa musculara. Din contra, dupa mai multe ore de abtinere de la a manca, corpul tau va incepe sa se vindece si va apare procesul de autofagie, ceea ce inseamna ca componentele celulare se degradează și se reciclează singure. Termenul de autofagie înseamnă a se mânca pe sine însuși și se referă la procesele prin care corpul nostru se debarasează de toxine, celule bolnave și alte deșeuri, reciclându-le. S-a demonstrat ca autofagia este stimulata de miscare si infometare. Mișcarea regulată presupune un interval de 150-450 minute/săptămână dedicate sportului, cu 30% din timp alocate exercițiilor fizice intense. Punând mușchii la treabă, sportul provoacă microleziuni la nivel muscular și tisular, care apoi vor fi reparate prin autofagie. Postul intermitent sau "intermittent fasting" înseamnă un interval de 6-8 ore în care să fie prezente cel mult 2 mese principale, urmând ca restul de 16-18 ore ale zilei să fie petrecute fără niciun fel de aport alimentar. În funcție de bioritmul, activitatea profesională și preferințele voastre personale, puteți sări fie peste micul dejun, fie peste masa de seară. Important este să aveți 2 mese în zi, indiferent dacă asta înseamnă intervalul 8-16 sau 12-20”. Yoshinori Ohsumi, profesor la Institutul Tehnologic din Tokyo, a câștigat premiul Nobel pentru Medicină în 2016 pentru descoperirea autofagiei.
Se poate manca in timpul abtinerii de la a manca? E bine sa eviti sa mananci, dar totusi, daca ti-este foarte foame, poti bea un suc din fructe si legume care sa nu depaseasca 35 de calorii sau poti manca o leguma. Dar, este important, daca poti, sa nu consumi nici o calorie. Poti bea, in schimb, fara probleme, apa, un ceai sau o cafea neagra fara lapte care nu are mai mult de 2 calorii. Este esential sa te hidratezi!
Cea mai populara este 16:8 care inseamna 16 ore de post si 8 ore perioada in care poti manca. Este cea pe care o tin si eu in prezent. Va recomand sa sariti peste micul dejun si sa mancati pranzul si cina, ceea ce presupune sa aveti intervalul orar 12:00-20:00 in care aveti voie sa mancati 2 mese.
Puteti incerca si 14:10 care inseamna 14 ore de post si 10 ore perioada in care puteti manca. Dar, in acest caz, nu ar trebui sa consumati mai mult de 1400 de calorii.
5:2 presupune sa mancati 3 mese pe zi de 1400-1600 de calorii timp de 5 zile, iar timp de 2 zile pe saptamana, 2 mese pe zi de 500 de calorii amandoua.
6:1 vei manca 3 mese pe zi de 1400-1600 de calorii timp de 6 zile, iar in ziua a 7-a din saptamana poti avea doar 2 mese care sa nu depaseasca amandoua 500 de calorii.
1:1 este putin mai grea deoarece vei alterna zilele de post cu cele in care poti manca. O zi poti avea 3 mese care sa nu depaseasca 1400-1600 de calorii, iar ziua urmatoare doar 2 mese care sa nu depaseasca amandoua 500 de calorii.
"Intermittent fasting" este ideala pentru a pierde in greutate si a avea o viata sanatoasa. In timpul perioadelor in care te abtii de la a manca, corpul este fortat sa consume din rezerve, sa arda grasimea si sa consume din zaharul existent in sange. In timpul perioadei de post, te vei simti foarte activ si plin de energie. Dar trebuie sa ai putina rabdare deoarece rezultatele nu se vor simti peste noapte. Spre deosebire de alte diete, postul intermitent poate fi implementat pentru perioade lungi de timp, chiar si ca stil de viata. Sunt multe persoane care nu folosesc aceasta metoda pentru a slabi, ci pentru beneficiile pe care aceasta le are asupra sanatatii.