Desi se stie putin despre interioarele in stil industrial, se presupune ca stilul s-a dezvoltat la inceputul secolului al XX-lea. La inceputul celei de-a doua revolutii industriale, tendinta spre globalizare a dus la inchiderea a zeci de fabrici care si-au mutat operatiunile in alte tari si ca urmare, cladirile industriale au ramas neglijate, iar cineva s-a gandit sa profite de materialele din interior. Pentru ca orasele au devenit din ce in ce mai populate, inca de la inceputul anilor ’90, aceste zone industriale s-au transformat in cartiere rezidentiale. In loc sa ascunda design-ul neatins al cladirilor industriale, arhitectii priceputi si proprietarii de case care au fost primii care le-au transformat, au pastrat stilul industrial si l-au preluat ca o noua tendinta in constructii.
Stilul industrial se refera la o tendinta estetica de design interior care se inspira din vechile fabrici si spatii industriale care in ultimii ani au fost transformate in spatii de locuit. Decorul in stil industrial cuprinde detalii arhitecturale potentate de caramizi goale, metale mixate cu lemn, precum si materiale recuperate si reciclate.
Este OK sa adopti un stil industrial la tine acasa?
Mobilierul in stil industrial este foarte modern in acest an, tocmai pentru ca el combina elemente moderne, cum ar fii iluminatul cu materiale din metal si piele in culori inchise cum ar fii maro, gri si negru.
Daca esti in plina perioada de amenajare a locuintei, trebuie sa stii ca ne-am luat demult ramas bun de la dulapurile din lemn de culoare inchisa si ne-am reorientat inspre gri. Dar in cazul stilului industrial, negrul inca vedeta. Indiferent ca intentionezi sa faci, renovari majore sau iti achizitionezi o casa noua, asociaza stilul industrial cu niste covoare de plus colorate, perne, perdele la ferestre din tesaturi colorate in contrast pentru a emite caldura si confort.
Desi sunt femeie, sunt o mare admiratoare a acestui stil si chiar mi-am achizitionat 2 piese pentru living dupa care sunt topita. Este vorba de o masa de bar cu scaune metalice de bar si un ansamblu de depozitare TV. Prietenele mele mi-au spus la inceput cand au vazut pozele ca sunt in stil masculin si ca nu cred ca ma reprezinta. Dar apoi, dupa ce le-am amplasat si am folosit cateva tuse feminine, si-au schimbat in totalitate parerea. Pe peretele ce apartine zonei TV am aplicat un tapet care sa inspire o dorinta de viata imensa cu plante si flori si o fantana. Albastrul si verdele sunt culori prietenoase care consider ca aduc noroc. In acest fel, am conectat elementele pamantului cu metalul negru al mobilei. Ceea ce mi-a placut in mod deosebit este faptul ca, tot ce se depoziteaza este vizibil si acest lucru m-a obligat sa pastrez o ordine ca la carte in dulapuri. Imi place foarte mult stilul de depozitare la vedere pentru ca imi da sentimental de “acasa”. Probabil ca imi aminteste de copilarie, de cartile de pe rafturile bibliotecii parintilor mei, precum si de toate acele vitrine in care mama pastra tot ce era mai de valoare: pahare din cristal, bibeloruri de portelan, statuete din pietre pretioase, banuti de aur.
As fii putut alege, de asemenea si un tapet mai putin incarcat, dar culmea, am folosit si cateva ghivece vechi cu plante naturale, chiar daca sunt o persoana care nu isi ingrijeste plantele in mod sistematic. Exista si posibilitatea sa aleg niste cactusi frumosi care sunt plantele mele preferate, dar, m-am gandit ca, in ultimii ani, cactusii au devenit un element decorativ foarte comun atat in casa cat si la birou si ca sunt mult prea actuali. Si pentru ca am studiat putin cartea de Feng Shui, stiam si ca locul recomandat pentru ei in apartamentul meu se afla in zona de faima si reputatie care era situata in alta parte:).
Ca sa aduci personalitate unei zone industriale de acasa, piesele de arta ofera un contrast vibrant cu acest decor masculin: un tablou inspirational sau statuete din lemn sau din piele veche. Daca vrei totusi sa pastrezi si un design minimalist, atunci lasa suprafetele libere si curate. As recomanda totusi sa folosesti macar putina arta abstracta pe pereti, alaturi de o structura metalica si cateva obiecte unicat interesante.
Spatiile deschise, asa zisele “open space” se potrivesc de minune cu stilul industrial pentru ca acestea functioneaza perfect intr-un plan deschis. Pentru a impiedica spatiul sa para coplesitor de mare si greu de decorat, tine grupate strategic elementele de mobilier. Combinatia de lemn cu metal este o nebunie! La fel si amestecul de materiale vechi cu cele noi.
Acasa nu as merge pe o pardoseala din gresie care sa imite betonul, desi ar completa acest stil perfect, fiind cea mai moderna si ieftina optiune. Eu nu as renunta la batranul parchet, dar avem gusturi diferite si e bine sa alegem cum simtim. Unul dintre elementele distinctive ale unei camere de zi in stil industrial este prezenta tevilor si conductelor care merita evidentiate. Stiu ca majoritatea dintre noi tindem sa ascundem prezenta acestor caracteristici in mod obisnuit. Dar in apartamentele cu design industrial, acestea pot deveni niste accesorii cheie pentru obtinerea unui aspect plin de farmec. Daca mai ai de unde sa faci rost si de niste piese si utilaje recuperate din vreo fabrica, fotografii de epoca, piese vechi din piele, acestea toate vor accentua acest stil intr-un mod foarte placut.
Daca vrei sa respecti intru totul stilul industrial, atunci nu te abate de la principalele sale caracteristici: