Ce arunci din gandurile si obiceiurile tale este ceea ce decizi sa pastrezi si in locuinta ta. Crearea unui spatiu de locuit mai primitor are ca scop si transformarea gandirii tale. Intr-o societate care consolideaza din ce in ce mai mult ideea ca la baza fericirii sta acumularea de bunuri materiale, a avea mai putine lucruri presupune voita, curaj si perseverenta. In vreme ce oamenii care au ceva sa ne vanda vorbesc mereu despre consum, minimalismul reprezinta renuntarea la excese, sa faci curatenie printre lucruri, sa inveti sa traiesti cu mai putin, este un indemn de a ne cauta valorile undeva mai sus. Reorganizarea dupa principii minimaliste aduce in prim plan intrebari legate de valori, sensul vietii si misiunea pe care fiecare o are.
Si eu sunt genul care pastreaza pana si un ultim fleac, ador sa imi cumpar lucruri noi si mi se pare extrem de greu sa accept orice limitare cand vine vorba de obiectele vestimentare. A renunta la spatii de depozitare, la raftul cu carti mi se pare ceva foarte greu. De aceea, cand am inceput sa studiez abordarea minimalista, am inceput prin a arunca obiecte depozitate in baie pentru ca mi s-a parut o treaba usoara. Apoi, mi-am impus ca, ori de cate ori deschid dressingul si observ dezordinea si aglomeratia dinauntru, sa ma apuc de procesul de debarasare. De fiecare data, am adunat cel putin o cutie mare cu lucruri pe care le-am donat si am observat ca ma simt satisfacuta sa procedez in acest sens. Se spune ca valoarea sta in lucruri simple. Dar sunt convinsa ca actiunile de mai sus sunt usor de realizat de fiecare dintre noi si ca marea majoritate recurge la ele din timp in timp. Daca esti pe piciorul de a te muta intr-o alta locuinta, cu siguranta ca ai studiat in detaliu toate obiectele pe care le detii si ai hotarat sa pastrezi doar cele care iti sunt cu adevarat utile. A fi minimalist inseamna totusi mai mult de atat, iar un obiect nu trebuie sa aiba doar utilitate pentru tine, cum ar fi, de exemplu, un desfacator de sticle. Avem si obiecte care ne incanta simturile, cum ar fii, de exemplu, un tablou unicat pe care l-ai cumparat dintr-o galerie de arta. Sufletul nostru are nevoie si de inspiratie si optimism pe care ni le confera anumite obiecte.
Un obiect fie are, fie n-are valoare pentru tine. De exemplu, cuptorul cu microunde. Am trait cativa ani fara el si nu mi s-a parut o investitie utila. Cu 10 minute mai mult, faceam acelasi lucru si in cuptorul electric. Dar cand l-am primit cadou, a devenit atat de functional incat parca nu ma mai pot debarasa de el, desi, faptul ca mi-a ocupat un loc liber pe blatul din bucatarie nu ma prea incanta. In schimb, el este foarte util pentru copii cand raman singuri. E mai usor si mai sigur sa foloseasca un cuptor cu microunde decat unul electric care presupune sa invete mai multe setari. Daca totusi, te afli printre cei care isi doresc sa scape de acesta, acum il poti dona sau vinde pentru ca, da, se poate si fara el.
Daca ne gandim la toate obiectele pe care le detinem si ca detinerea lor inseamna un cost mai mare pentru noi, atunci vom judeca si mai bine valoarea pe care o au sau nu acestea pentru noi. Un obiect nu este o povara, dar 100 de obiecte deja ne solicita o casa mai mare cu spatii de depozitare sau costul cu unul sau mai multe obiecte de mobilier pentru depozitare. Daca am fii obiectivi, am vedea ca folosim 20% dintre obiectele pe care le detinem in 80% din timp. Asta nu inseamna ca de restul ne putem debarasa. Ca de exemplu, masina de paine, desi o folosesc de 3-4 ori pe an, nu as renunta niciodata la ea pentru ca, datorita ei, fac cel mai bun aluat pentru cozonac sau gogosi. E usor sa scapi de cateva fleacuri, dar de categorii intregi de bunuri? Acestia sunt de fapt adevaratii minimalisti:). Ce ar putea invata copiii nostri din faptul ca nu ne mai focusam pe proprietatile personale? Ca pentru a fi fericit, trebuie sa avem alte scopuri in viata. Poate sa calatoresti in jurul lumii, sa urci pe cei mai inalti munti, sa platesti un abonament la sala si sa faci sport constant, sa ai un apartament usor de intretinut de unde poti pleca oricand ai chef…Cei care au ales aceasta abordare minimalista au facut-o tocmai pentru aceste scopuri mai marete in viata, in cautarea sensului vietii. Iar daca te simti atras de calatorii si nu vrei sa te lege nimic de locul in care te afli si de bunurile pe care le detii, iti poti realiza si mai usor aceste visuri.
Am inceput prin a analiza teancul cu CD-uri si m-am intrebat de cate ori le-am folosit. In ultimul an, o singura data am apelat la un CD pe care sa il ascult in masina, iar mai nou folosesc Spotify unde gasesc orice colectie. Am decis instant ca pe ele, nu mai are sens in a le depozita. Intr-un dulap zaceau o gramada de garantii expirate si bonuri de la diverse obiecte cumparate de-a lungul vremii. Uitandu-ma de jur imprejur, curatenia din sufragerie a inceput sa mi se para un obiectiv usor de atins. Nu era mai greu decat in bucatarie. Lucrurile la care renunti le poti dona, vinde, arunca sau recicla, mi-am zis...
Apoi m-am gandit de ce este importanta pentru mine aceasta zona a casei. Sufrageria este locul in care imi invit prietenii si familia cand vin in vizita, unde organizez mese si petreceri. Aici ar trebui sa primeze conversatia. Probabil ca aici avem mobila cea mai noua, am expus cele mai valoroase tablouri sau obiecte de arta, am ales o canapea foarte confortabila si am asezat-o astfel incat sa putem privi cat mai usor la televizor. Intrucat acest loc este folosit de toti cei care locuiesc in casa, desigur trebuie sa ii intrebam si pe ei ce isi doresc sa pastreze. Daca locuiesti singur, poti invita un prieten care sa iti ofere niste sfaturi despre ce sa elimini.
Incepe prin a muta lucrurile care nu trebuie sa se afle aici, ci in bucatarie sau in dormitor. Fa ordine pe suprafetele plate: mese, biblioteci. Ai vaze goale sau pline cu flori? Daca sunt goale, poate le arunci daca ai prea multe sau le depozitezi in alt loc. Fotografiile inramate sunt peste tot? Luate individual poate ca nu este nimic in neregula cu ele, dar luate la un loc, este prea mult. Distrag atentia si aglomereaza incaperea. Poate renunti la cateva dintre ele. Pentru mine, de exemplu, au o valoare mare lumanarelele parfumate si suporturile pentru acestea. A aprinde o lumanare in fiecare colt cardinal Feng Shui al locuintei imi creaza un confort emotional.
Daca ai un DVD pe care il tii doar pentru ca inca mai functioneaza, dar care nu iti mai este util, acesta reprezinta o componenta care ar trebui reciclata si dusa intr-un spatiu de colectare adecvat. Incaperea ta arata ordonata pentru ca ai multe spatii ascunse? Dulapuri si sertare ascund privirii o gramada de lucruri indesate acolo si oare cat iti ia cand ai nevoie de ceva si trebuie sa sapi printre toate obiectele inutile ca sa ajungi la ce te intereseaza? Pachete de carti, reviste vechi, albume foto etc. Mai tii inca bufetul cu vitrina de la bunica care nu ti-a placut niciodata?
Zonele din casa in care se aduna oamenii trebuie sa fie atragatoare atat pentru membrii familiei, cat si pentru musafiri. Pentru a petrece timp de calitate, e bine ca energia pozitiva sa circule liber intr-o sufragerie care arata prietenos, ordonat si fara obiecte inutile. Cum ar percepe vizitatorii tai patru rafturi pline cu figurine, 20 de fotografii cu toti membrii familiei prezenti si decedati, ornamente de Craciun uitate, prea multe aranjamente florale? Scoate in evidenta doar putin din ce este important pentru tine. Acest principiu chiar a funtionat pentru mine. Mi-am dat seama ca, in medie, imi cumpar pe luna 5 carti noi, dar ca lunar pot face curat in raftul cu carti pentru ca importanta acestora, pe masura ce avansez, se diminueaza. E clar ca cele mai importante pentru mine vor fi cartile cele mai actuale, la care voi ceda cel mai greu. Dar o carte pe care am citit-o de 10 ori si am revazut si filmul in 3 variante? Are cu siguranta o importanta emotionala, dar, totusi, la ea pot renunta cel mai usor pentru ca o port cu mine in gand tot timpul. Toate elementele de decor spun o poveste. Sa nu dezvaluim rudelor chiar si cele mai ascunse dintre ele. Obiectele transmit amintiri, dar pe acestea le avem deja stocate in gandurile si in inima noastra. Daca am percepe astfel, relatia nostra cu obiectele s-ar schimba radical.
Suntem fiinte sentimentale. Ne e greu sa renuntam la decoratiunile care ne reprezinta pe noi ca familie, indiferent cat de invechite sunt ele. Fotografiile de familie, poze din calatorii, suveniruri le avem cu noi oricum in suflet tot timpul. Nimeni nu pune la loc de cinste momentele incarcate de durere sau stres. Imaginile pozitive care ne primesc cand ajungem acasa, ne fac sa scapam de existenta noastra grabita si ingrijorata de la locul de munca.
Daca totusi limitam afectiunea noastra catre obiecte, le vom aprecia mai mult pe cele mai originale pe care am decis sa le pastram. In plus, daca in viata noastra conteaza mai mult relatiile, vizitatorii nostri ne vor vedea mai mult pe noi decat pe acele lucruri care le vor distrage atentia. Ne intalnim pentru a ne sprijini reciproc, pentru a avea o conversatie buna, pentru a nu da drumul la televizor. Orice spatiu aerisit iti da o senzatie de calm, va conduce la discutii atragatoare, va fi usor de intretinut si va promova lucurile care sunt cu adevarat importante pentru familia noastra.