In ziua de azi tot mai multi dintre noi devenim constienti de impactul pe care il poate avea asupra noastra cartea preferata, melodia preferata sau filmul preferat. Ciudat sau nu, fara sa am o explicatie stiintifica, am inteles ca destinul meu a urmat programul setat de subconstientul meu. Ceea ce am considerat cea mai frumoasa poveste din cartea preferata, a devenit visul meu. Fara sa imi dau seama foarte bine cum, povestea cartii s-a transpus in propria realitate. Urmarind zilele acestea un podcast, am inteles ca nu sunt singura persoana care a studiat asta.
Mi-am pus intrebarea apoi daca versurile din melodiile artistului meu preferat imi sunt benefice. Desi au o candoare nemaintalnita, mesajul acestora este unul trist si, desi pe exterior sunt o persoana joviala, melodiile pe care le ascult au mesaje triste. Cum putem lucra cu subconstientul nostru pentru a deveni mai sanatosi si mai fericiti? Deoarece a face o selectie a melodiilor cu mesaj pozitiv pare o munca imposibila, m-am hotarat sa nu mai ascult pentru o buna bucata de timp decat melodii instrumentale, fara versuri. In felul acesta, in liniste, imi pot asculta gandurile si le pot vindeca pe cele triste.
In ceea ce priveste povestea cartii preferate, aceasta m-a dus in niste aventuri extraordinare, dar si in acest caz, ma bucur ca nu am ajuns inca sa traiesc sfarsitul ei dramatic. Pentru a evita un final care ar fi putut deveni iminent, am inceput sa analizez putinele lucruri care mi-au adus fericire din acea poveste si am acordat atentie mai mare lucrurilor care m-au tinut captiva in ea. Ca si in cazul melodiilor preferate, am privit obiectiv. Nu cred ca citind aceasta carte m-am vindecat, ci mai curand ca mi-am impiedicat inconstient posibilitatea de a-mi implini intregul potential. Azi cand privesc la rece, imi dau seama ca de-abia acum vad problemele cu care m-am identificat. Finalul cartii insa nu mi-a adus solutii la starea mea psihica, ci doar le-a amplificat. Este ciudat, nu? Cum este sa iti dai seama ca in interiorul tau ai de rezolvat niste probleme emotionale? La fel ca si in cazul melodiilor preferate, mi-am alimentat subconstientul cu suferinta si tristetea interioara, ceea ce nu m-a ajutat sa am o viata mai buna. Da, cartea ramane o experienta interesanta, dar senzatiile si emotiile pe care le-am trait atunci cand am citit-o si am revazut filmul reprezinta o parte din mine care trebuie vindecata, un cosmar si nicidecum un vis care trebuie cultivat.
Pentru a simplifica lucrurile, am procedat prin a-mi reseta filmele interioare. Desi visele mele constiente sunt pozitive, am inteles ca pentru a le implini, trebuie sa comunic cu mine, cu subconstientul, alegand sa joc un alt rol in filmul interior.
Mintea noastra detine controlul asupra sanatatii noastre fizice si emotionale, iar mesajele triste de care vorbeam ne arata ce simtim cu adevarat si ce trebuie sa schimbam in viata. Sunt aproape convinsa ca 99% dintre noi suntem mai curand tristi in interior, desi nu intelegem prea bine cum de suntem aici. Doar ne alimentam zilnic cu ganduri fericite, nu? Hai sa zicem ca acum am inteles ca exista durere, ca exista niste trauma din trecut si am facut niste pasi mari spre combaterea fricilor si anxietatilor. Cum facem mai departe? Mintea constienta este vesela si joviala in timp ce mintea inconstienta este bolnava si trista. Ca sa devenim in mod natural prezenti in viata noastra, intre cele doua trebuie sa existe un dialog deschis si limpede. Comunicarea cu subconstientul nostru ne poate ajuta se ne cunoastem cu adevarat si sa ne crestem stima de sine. Subconstientul ne va arata cum sa ne vindecam de suferinta atata timp cat suntem receptivi la a intelege cum functioneaza ea. Vom deveni cu siguranta mai profunzi si mai intelepti, dar si capabili sa ne deblocam potentialul ascuns si sa ne cream o viata fericita si sanatoasa.
Cum ar trebui sa reactionam la stres sau intr-o situatie dificila? Daca reactia noastra obisnuita ar fii sa alergam in continuare, fara sa ne oprim atunci cand trebuie sa vindecam, stocam in subconstient acest stres care ne va face mai vulnerabili, dar care deterioreaza inclusiv sanatatea noastra fizica. Potrivit cercetarilor din neurostiinta, psihologie, medicina si genetica, atunci cand suntem stresati, corpul nostru elibereaza adrenalina, cortizol si norepinefrina, un hormon care fixeaza amintirea evenimentelor cu mare incarcatura emotionala in subconstientul nostru. Acumulam amintiri nefericite in plan emotional care afecteaza si starea de sanatate a corpului nostru. De aceea este important sa cream o relatie frumoasa cu subconstientul nostru, sa comunicam cu el, sa procesam emotiile stresante. Frica, anxietatea, tristetea, precum si amintirile nefericite reprezinta emotii stresante. Daca invatam sa le eliberam, cu atat devenim mai sanatosi si mai fericiti.
O parte importanta a acestui proces de eliberare este tacerea. Incearca prin a-ti asculta gandurile. Opreste muzica, inchide filmul. Incearca sa stai minimum 2 ore fara sa faci nimic, in tacere. Vezi ce ganduri iti vin, noteaza-le si incearca sa le dai un sens, intelege-le de unde vin, de ce vin, cand vor inceta sa se tot repete. Dupa 2 ore de tacere, vei fi uimit sa vezi cate lucruri noi ai aflat despre tine. E ca si cum ai sta intr-o sedinta de consiliere psihologica timp de 2 ore. Dupa ce ai recunoscut gandul, incearca sa afli cum poti rezolva problema, sa aduci informatii noi care sa te ajute sa imbunatatesti capacitatea de a face asocieri intre ceea ce gandesti si modul in care actionezi. In timpul acestui exercitiu, vei fi uimit de modul in care vor veni solutiile si alinarea pentru situatiile dificile din viata.
Vrei sa fii adormit toata viata si sa devii o victima a evenimentelor nefericite? Sau intelegi acum importanta starii de veghe si doresti sa devii prezent in toate domeniile vietii tale? Poti deveni propriul terapeut. Ori de cate ori vei recurge la lucrul cu gandurile tale pentru a le rezolva pe cele cu probleme, vei simti o imbunatatire a vietii pe toate nivelurile. Atragem tot ce ni se intampla in viata prin intermediul gandurilor si al imaginilor din mintea noastra. In cel putin 2 ore de tacere, practicate de cateva ori pe saptamana, putem schimba “filmul interior” deja setat si sa modificam frecventa la care ne aflam, cat si tiparele inconstiente care nu fac altceva decat sa ne imbolnaveasca viata.
In timp, invatam sa micsoram viteza cu care gandurile ne trec prin cap pentru ca, desi avem multe ganduri, cu fiecare nou gand avem tot atat de multe oportunitati de a ne vindeca viata. Pierdem mult din noi prin uitare, dar subconstientul nu uita decat daca este educat sa o faca. De aceea, din clipa in care ai gasit solutia creativa pentru un gand, faci loc unui alt gand nou, care sa te ridice pe o alta frecventa mult mai benefica tie. Oricine poate invata sa isi foloseasca mintea constienta pentru a colabora cu subconstientul. Poti ajunge sa invingi anumite frici, precum frica de a zbura sau frica de apa, de exemplu. Iti poti elimina anumite blocaje artistice. Poti deveni determinat sa renunti la anumite dependente, cum ar fii cea de fumat. Practic, te poti vindeca la toate nivelurile.
Cand le permitem gandurilor noastre sa fie auzite, putem schimba tipare inconstiente profunde. E clar ca asta nu poate conduce decat la un nou mod de a trai si nu vom mai manifesta tipare negative in viata constienta. E clar ca nu vom mai putea asculta aceeasi muzica, vom dori sa citim altfel de carti, ne vor atrage alt gen de filme. Si mai departe de atat, vom atrage pe frecventa noastra noi oportunitati, vom performa mai bine la locul de munca, vom crea noi relatii cu altfel de persoane care sa ne implineasca.Tot ce am spus mai sus inseamna practica si consecventa. Alege sa ai ganduri lucide pe care sa le dirijezi si sa le modelezi in mod constient. Este o mare ocazie ca poti pasi in lumea gandurilor, sa le poti intelege de unde vin si de ce vin si mai apoi sa iti descoperi pentru aceastea, in mod creativ, solutiile.