Multi dintre noi am vrea sa avem un caine, dar consideram impropriu daca nu avem o casa la curte. Cei care isi aleg un caine in apartament se orienteaza, totusi, sa aleaga un catel de talie mica. De aceea, consider important sa stim daca viata de apartament este mai potrivita decat cea de curte pentru un caine. Ce trebuie sa stiti este ca un caine de talie mare este mai costisitor atat ca volum de hrana, cat si ca nivel al cheltuielilor cu veterinarul. De exemplu, cainii ciobanesti locuiesc mai degraba in curte in mediul rural, in timp ce cainii de talie mica sunt mai prezenti in mare parte in apartamente si majoritatea in orase.
Foarte putine persoane se gandesc la motivatiile, disponibilitatea, capacitatea lor de a avea grija de un caine sau la costul financiar rezultat din detinerea unui animal (cumparare, intretinere, hrana, ingrijiri medicale). Prea putini dintre noi ne interesam ce nevoi de baza au aceste animale pentru a se simti bine, pentru a se comporta civilizat in apartament, precum si care ar trebui sa fie educatia acestora.
Cel mai dragut dintre comportamentele unui caine in absenta ta de acasa este acela de a te astepta. El asculta cele mai mici semnale care ti-ar putea anunta venirea. El recunoaste motorul masinii tale, zgomotul facut de usa de la intrare, de cheile pe care le scoti din geanta, pasii pe scari si nu numai. Unii caini se odihnesc in acest timp, iar altii care suporta greu aceasta despartire pot produce stricaciuni in casa sau pot tulbura linistea prin latraturi dese.
Din pacate pentru noi, unui caine nu ii sunt de ajuns doua iesiri de 10 minute pe zi pentru nevoile fiziologice. Ceea ce inseamna ca, marea majoritate dintre noi nu suntem pregatiti sa ne asumam responsabilitatea de a avea un caine. Cainele este o specie sociala. Lui ii place sa interactioneze si cu alti caini, ii plac intalnirile si explorarea unor locuri noi. Ei au capacitate de comunicare foarte dezvoltata. Pentru un caine singuratatea nu este fireasca. El va trebui sa se adapteze, totusi, sa suporte plictiseala si singuratatea pentru a invata sa stea si singur cateva ore. Cainele are nevoie primordial de prezenta omului. Ei se bucura alaturi de stapan si de aceea sunt bucurosi cand sunt insotiti la plimbare.
Un caine se poate adapta in apartament, chiar si in spatii mici, atata timp cat este in prezenta omului si poate invata sa fie singur cat si in compania stapanului sau. Pentru el, plimbarea este una dintre cele mai mari bucurii pe care i le poti oferi pentru ca aceasta activitate fizica si mentala il face fericit. Un caine care se simte in largul sau in mediul exterior, are un comportament adecvat. Un caine care este familiarizat cu oamenii astfel incat necunoscuti sa-l poata mangaia, este un caine echilibrat. Daca iubeste copiii vecinilor si este prietenos cu ei, daca s-a obisnuit cu singuratea si nu face stricaciuni in casa, este echilibrat comportamental si emotional.
Ca un stapan responsabil, trebuie sa ai grija sa nu sufere de foame si de sete, sa aiba un adapost potrivit si confortabil, sa ai grija de el atunci cand se raneste sau se imbolnaveste, sa ii oferi libertate ca sa se comporte conform speciei si sa nu sufere de frica si neliniste. Si eu sunt posesoarea unui Yorkshire Terrier si fac greseli, acordandu-i acestuia putin timp si energie. Nu reusesc sa il scot afara uneori nici o data pe zi, desi el este curat si urineaza numai in locul special amenajat din casa, pe un covoras absorbant. Cel mai bucuros este cand se joaca cu fetita mea si cand este mama mea la mine deoarece aceasta il scoate zilnic afara. Dar mi-am propus ca trebuie sa ma imbrac, sa iau cheile, lesa, pungile cu care sa aduna excrementele, sa astept liftul si sa il duc afara mai des. Stiu ca atunci cand ma vede ca ma imbrac urmareste toate semnele crezand ca il voi lua cu el. Deja, cand am pus mana pe lesa, este cel mai fericit de pe pamant. Si acea fercire nu se compara cu nimic! O alta responsabilitate care ne revine este aceea de a spala cainele pe labute atunci cand ne intoarcem cu el de afara. Cainii care traiesc in apartament sunt mult mai sociabili decat cei care traiesc in curte. Ei participa la vizite cu persoane necunoscute si se adapteaza mai usor la noutati.
Anumite rase, cum sunt cele de vanatoare, au un temperament foarte activ, dificil de gestionat in mediul urban. Incercati sa alegeti caini linistiti care se pot adapta mai usor la un apartament astfel incat atat calitatea vietii lor cat si a voastra, a stapanilor sa nu aiba de suferit. Un caine dinamic este bun intr-o casa in care exista copii sau pentru stapanii care fac jogging sau alearga. II va place sa va insoteasca in aceste activitati, cat si sa se joace cu copiii. Ei trebuie sa fie mereu stimulati pentru a nu se plictisi.
Cand iti iei o anumita rasa de caine, trebuie sa te informezi de cate ore de activitate zilnica are nevoie. Pentru ca daca are nevoie de 10 ore de activitate, nu-i veti putea satisface nicioadata nevoile. Si din acest motiv, convietuirea cu un astfel de caine va fi dificila. Va latra mult, va face stricaciuni, va dezvolta poate un comportament agresiv. Acesti caini nu sunt potriviti pentru convietuirea intr-un apartament. Pentru ca lipsa de stimulare mentala si fizica va avea repercursiuni asupra echilibrului psihic si fizic al animalului.
Dar este adevarat ca si stapanii fac greseli. Uita sa trateze un caine pentru ceea ce este el, incercand sa il umanizeze. Cainele trebuie inteles corect. El este foarte sensibil la mediul sau de viata. De exemplu, un caine care a trait intr-un tarc in curte, undeva la tara, se va adapta mai greu la o viata de oras si intr-un apartament. Un astfel de caine, va latra dupa masini, crezand ca acestea sunt niste fiinte vii foarte nedisciplinate, el isi va face nevoile doar in apartament si va refuza sa le faca afara, acolo nefiind un mediu sigur pentru el.
Un semn bun cand va alegeti un caine este placerea lui de a explora prin miros un nou spatiu. In acest mod el se arata curios de mediul sau si are capacitatea de a se adapta la acesta. Un pui de caine trebuie sa se arate curios fata de tot ce este nou si sa nu-i fie frica sa iasa pe strada. In acest caz, cu cat apelati mai devreme la un educator in comportamentul canin, cu atat isi va reveni mai repede.
Daca ati adoptat un caine, trebuie sa aveti in vedere ca el isi va uita cu greu stapanul. Dar orice caine, indiferent de varsta, se poate atasa de persoane noi. Un caine adult care a cunoscut viata de oras se va adapta intr-o noua familie in apartament si aceasta capacitate a lor este extraordinara! Cu un caine senior lucrurile pot fi chiar mai simple deoarece acesta a fost deja educat sa mearga in lesa, iti intelege gesturile, asteptarile sau intrebarile, sunt sociabili. Daca vreti sa adoptati un caine senior, mergeti intr-un adapost, plimbati-va timp de o ora cu un caine tanar si apoi 25 de minute cu un senior si vedeti cum va simtiti la nivel fizic. Incercati sa va imaginati viata de zi cu zi cu unul sau altul. De exemplu, daca nu aveti lift, unui caine senior ii va fi greu sa urce scarile. Dar sigur nu va trage de lesa cand mergeti la plimbare.
Un caine tanar inseamna multa munca. Un pui de 8 saptamani trebuie scos afara foarte des pentru ca un pui va urina atunci cand ii vine pentru ca nu se poate tine. Puii sunt diferiti. Unii vor invata repede deprinderea de a face afara, altii mai greu, cum sunt si copiii. Daca are o litiera in care face in casa, veti deveni niste stapani comozi care il vor scoate foarte rar afara, iar nevoia lor de a explora va fi complet reprimata. Nu este recomandat nici sa il invatati sa isi faca nevoile pe bacon. Vecinii s-ar putea plange de miros. Acest pui trebuie dresat, trebuie tinut ocupat pentru a-i satisface curiozitatea. In primul an de viata este foarte important sa invete sa nu se teama de mediu. Puneti accentual pe intalnirile cu alti caini, cu alti oameni si medii.
Batranetea nu este o boala. Chiar daca un caine senior are reflexe mai putin rapide, are experienta si intelepciune. Poate iesirile trebuie limitate, dar socializarea trebuie sa existe in continuare si in cazul lui. El poate fi mai putin activ, curiozitatea nu mai este atat de importanta, poate avea dificultati de auz sau de vedere. Trebuie sa ii fim stapani si in aceste circumstante. Chiar daca este o perioada dificila, trebuie sa ramanem rabdatori si intelegatori langa el, pentru ca ne leaga anii multi petrecuti impreuna.