Este clar pentru noi toti faptul ca mediul online impacteaza pe toata lumea, iti ofera oportunitati infinite, te ajuta sa gasesti solutii inovative, transforma realitatea. Dar lucrurile care conteaza se construiesc pas cu pas si, pentru a avea siguranta ca ai nostri copii se dezvolta pe o baza buna, trebuie sa ne preocupam si de educatia lor cibernetica. Trebuie sa ne invatam copiii faptul ca, a fi expert in mediul online, inseamna sa inteleaga si ce inseamna securitatea cibernetica si de ce este important sa isi protejeze datele personale. O poza, o descriere, o adresa de email sau un numar de telefon iti creeaza o identitate online. In mediul online exista entitati care doresc sa iti fure identitatea electronica, adunand informatii despre tine. De aceea este bine sa stim care sunt pericolele si cum ne protejam. In urma unor studii facute in acest sens, s-a demonstrat ca nu stam foarte bine la acest capitol. Ce inseamna acest lucru?
- 86% dintre copii folosesc tableta sau smartphone
-22% dintre copii au avut tableta sau smartphone-ul infectate cu virusi
- 33% dintre copii au fost expusi la hartuire online sau cyberbulling
- 38% dintre copiii nostri au vorbit cu necunoscuti
- 23% dintre copii au iesit la o intalnire offline cu un strain cunoscut online
Cum ne jucam online in siguranta? Parintii trebuie sa isi invete copiii sa descarce numai acele jocuri verificate si numai de pe platforme verificate si anume Google Play sau App Store. Dupe ce descarcam un joc, trebuie sa isi creeze un cont. De aici incolo copiii trebuie sa fie foarte atenti. Nu dai date personale secrete cum ar fii datele cardului parintilor, nu folosesti numele adevarat, varsta sau data nasterii. In mediul online se vorbeste frumos cu ceilalti utilizatori. Daca cineva iti cere numele real, adresa, data nasterii sau scoala la care inveti, nu oferi nici o informatie reala. Nu deschizi linkuri de la alti utilizatori. Daca in schimbul unor bani ti se promit mega-puteri, inchide imediat acest gen de mesaje. In pauza de telefon sau de tableta, mergi afara sa te joci cu prietenii tai. Nu accepta sa te intalnesti cu prietenii virtuali in realitate.
Parintii trebuie sa poata verifica aplicatiile pe care intra copiii. De aceea, configurati controlul parental pe magazinul de jocuri Google Play sau App Store. Realizati impreuna cu copiii o lista cu informatiile care nu trebuie divulgate online, explicati-le ca pe internet nu toata lumea este cine sustine, invatati copiii sa isi tina private si nu publice conturile de pe social media pentru a limita publicul care poate vedea continutul si informatiile personale si sa invete sa se limiteze doar la grupul de prieteni.
Copiii trebuie invatati sa isi protejeze datele personale pentru a se proteja de infractorii de pe internet. Raufacatorii stiu sa pacaleasca un copil, dar si un adult. Dar acesti straini nu vor avea nici o sansa atata timp cat nu detin nici o informatie despre tine: nume complet, data nasterii, adresa, scoala in care inveti, numar de telefon sau email, datele cardului parintilor. Atentie mare la identitate!
Internetul are si parti minunate, copiii isi pot face prieteni grozavi, dar pot da si de persoane rele. Cyberbulling este destul de intalnit in mediul online. Poti intalni persoane care rad de tine, care te ameninta, care iti trimit mesaje rautacioase, care iti fura identitatea si posteaza in locul tau si te pot pune intr-o imagine proasta. Copiii trebuie sa fie in cunostinta de cauza si sa fie educati sa nu dea curs la comentariile agresorilor, sa nu ii bage in seama. Ba mai mult, sa blocheze si sa raporteze agresorii. Strange dovezi, mesaje si arata-le persoanelor de incredere. Trebuie sa ne invatam copiii sa se poarte frumos in mediul online si sa nu transmita mesaje rautacioase. Multi dintre copii adopta aceasta atitudine, crezand ca este normal sa te transformi in agresor.
Parintii si copiii trebuie sa poarte discutii despre mediul online. Copiii ar trebui sa permita parintilor sa aiba acces la conturile lor online. Copiii trebuie sa inteleaga ca noi le respectam intimitatea, dar ca suntem interesati doar de prevenirea acestor tipuri de atacuri. Incurajeaza-ti constant copilul sa discute cu tine despre experientele online, invata-l pe copil cum sa blocheze si sa raporteze hartuitorii online si/sau continutul postat de acestia pe platformele de socializare, explica-i de ce nu este bine sa devina complice sau agresor.
Suntem cu totii preocupati de viata cibernetica a copiilor nostri. Stim cu siguranta ca jocurile video sunt foarte importante pentru copii si ca, oricat le-am explica copiilor ca nu este bine sa ne jucam fara limita toata ziua si sa uitam de toate celelalte lucruri frumoase din viata, nu vom reusi sa ii convingem. Putem face ca toata lumea sa fie multumita? Gasim noi parintii orice alta activitate care sa ii fascineze mai mult? Nu-i asa ca este dificil sa gasim o concurenta pentru jocurile video? Sa taiem curentul? Este o solutie extrema. Oricat ne place sau nu, trebuie sa acceptam ca nu putem trai fara tehnologie. Iar copiii nostri trebuie sa isi creeze abilitati pentru a face fata acestei lumi. Solutia de mijloc ar fii stabilirea timpului pe care copiii si-l aloca mediului online in fiecare zi. Ei trebuie sa aiba timp sa socializeze si sa desfasoare activitati si in mediul real.
Sa vorbim putin despre ROBLOX
Ce stim despre Roblox? Ca este o platforma foarte foarte familiara copiilor, ca le ofera experienta de a construi, de a folosi lucruri create de alti copii din intreaga lume, ca ii ajuta pe copii sa invete limba engleza, ca isi pot crea propriile jocuri impreuna cu alti copii, participand fiecare cu imaginatia sa, ca ii invata pe copii sa coopereze si ca invata unii de la altii.
Din punct de vedere tehnic, ROBLOX nu este un joc, ci un mediu de joc destinat copiilor. Ce este atat de interesant la aceasta aplicatie, este ca producatorii au lasat comunitatea ROBLOX sa isi foloseasca imaginatia si sa isi creeze jocurile. Este o mini platforma sociala, oferind utilizatorilor posibilitatea de a adauga prieteni si chat. Ea permite jucatorilor sa isi imagineze, sa socializeze si sa discute, sa creeze, sa se joace, sa interactioneze si sa relationeze cu alti jucatori in multe feluri.
ROBLOX este un mediu de joc, dar nu un joc ca atare. De exemplu, spre deosebire de Fortnite unde milioane de jucatori din lume au batalii virtuale, ROBLOX este diferit. Exista milioane de jocuri diferite, cu aspect grafic similar, dar care nu coexista in aceeasi lume a jocurilor.
Este ROBLOX sigur pentru copii? Unii oameni sustin ca ROBLOX ofera o platforma pentru adultii care incearca sa intre in contact cu copiii. Aceleasi lucruri se spun si despre Tik Tok sau YouTube. Desigur, exista o ingrijorare cu privire la oportunitatile neadecvate ale role-playing-ului. In UK o mama si-a exprimat indignarea dupa ce a vazut personajul fiicei sale de sapte ani violat in grup in jocul online ROBLOX. In urma acestui incident, ROBLOX si-a schimbat regulile si le-a facut mai dificile pentru ca acest lucru sa nu se mai repete, interzicand accesul acestor persoane. Este normal ca atunci cand le permiti copiilor sa isi exprime imaginatia, unii sa o faca in moduri neadecvate. De asemenea, este vital de stiut ca jocurile ROBLOX vizeaza tinerii cu varste curpinse intre 8 si 18 ani, asa incat stiti ca veti gasi atat adolescenti pe platforma, cat si copii mici.
Cu toate acestea, ROBLOX este foarte preocupat de toate reclamatiile pe care le primeste si de ingrijorarea parintilor cu copii mici. Ei isi modifica constant platforma pentru a face cat mai dificila activitatea inadecvata. Au chiar o sectiune numita "pentru parinti" care explica instrumentele de siguranta ale ROBLOX. Acestea includ detectarea avatarului, un sistem de raportare, filtre de chat si controale parentale personalizabile. Cu alte cuvinte, atata timp cat suntem niste parinti informati, ii putem lasa pe copiii nosti sa se bucure de tehnologie si sa o faca intr-un mediu daca nu sigur, cel putin mai controlabil.