Ce anume determina scaderea valorii unei proprietati?
O casa nu reprezinta doar locul in care traiesti, ci si o valoare care trebuie maximizata in timp. Lasi o casa sa se deprecieze? Din contra, trebuie sa fie pregatita ca sa o poti vinde in orice moment la o valoare mai mare decat cea cu care ai achizitionat-o. Casa ta necesita imbunatatiri si reparatii? Nu le neglija. Fa revizie la aparatul de aer conditionat, schimba filtre, la fel si la centrala, schimba chiar si un covor deteriorat. Nu lasa furnicile sa te invadeze, schimba firele electrice deteriorate, desfunda scurgerile. Tine un biblioraft cu toate facturile si tot istoricul acestora. Nu astepta ca instalatiile si echipamentele sa se strice. Daca darami un perete sau inchizi un balcon fara autorizatie, pierzi de fapt bani pe termen lung. Mai rau chiar, modificarea schitei locuintei nu iti va permite sa o vinzi catre un client care va aduce un evaluator. De obicei, clientii care cumpara o locuinta cu un credit ipotecar, nu vor putea accesa creditul pana cand evaluatorul trimis de banca nu va da OK-ul pe elementele structurale ale proprietatii respective. In plus, cumparatorii priceputi, constienti de aceste renovari ilegale, vor negocia cu tine un pret de vanzare mai mic, avand in vedere ca vor trebui sa obtina o autorizatie de construire sau de demolare retroactiva sau sa plateasca suplimentar pentru a aduce locuinta la starea initiala. In plus, daca o teava se sparge sau se declanseaza un incendiu de la instalatia ta electrica datorita acestor amenajari nepermise, va trebui sa acoperi daunele din buzunar, chiar si daca ai platit o asigurare care sa acopere aceste riscuri.
Mai rau, baile din locuintele construite in anii ’70 arata oribil. Chiar daca restul casei este amenajat cu foarte mult bun gust, un client care ti-a vizionat apartamentul, nu va avea in minte decat acea baie. Baia care nu este amenajata in tendinte va deveni centrul de referinta al apartamentului tau. Conform rapoartelor cost versus valoare realizate de studiile americane, o amenajare a bucatariei si calitatea finisajelor acesteia iti pot creste pretul unei locuinte cu cel putin 30%.
De asemenea, renovarile pripite si cu un buget redus se vor vedea si in manopera de proasta calitate. Si aceasta influenteaza destul de mult valoarea proprietatii. Un evaluator al locuintei va tine cont de materialele folosite, de nivelul de executie si de finisajele din toata casa. De aceea, chiar daca nu suntem specialisti in acest domeniu, trebuie sa evitam, cat de mult putem, muncitorii incapabili. Cumparatorii considera renovarile slab executate probleme de remediat, indiferent cat de recent a fost realizata amenajarea. Trebuie sa va asteptati la o oferta mai mica daca gresia este stramba, parchetul s-a umflat sau exista decalaje intre pardoseala si pereti sau praguri.
Nu uita ca atunci cand inviti un potential comparator in casa ta, o curte lasata in paragina, poate diminua valoarea ei cu un procent cuprins intre 5-15%. Pentru a-ti proteja valoarea casei, amenajarea gradinii tale trebuie sa fie echivalenta cu standardele din cartier. Altfel spus, daca vecinii tai sunt competitivi la acest aspect, isi taie regulat plantele, au gazonul tuns si planteaza mereu ceva nou, trebuie sa ii copiezi si tu. Daca stii ca ai un program foarte incarcat si nu ai timpul necesar sa te ocupi de gradina, renunta la spatiul verde si alege alte optiuni care necesita un timp de intretinere mai mic. Renunta la gazon, planteaza ceva care nu necesita multa ingijire, acopera cu pietris, investeste intr-un sistem de irigare, astfel incat curtea ta sa fie intr-o forma maxima.
Asa cum am mai spus, si acoperisul are un impact semnificativ asupra valorii locuintei. Un acoperis nou poate creste valoarea locuintei cu 8000 EUR sau chiar mai mult. Si culmea, marea majoritate a caselor, au nevoie de un acoperis nou. Fii sigur ca, daca doresti sa iti vinzi casa, un posibil cumparator va face cu siguranta o inspectie a acoperisului. Daca stii ca ai un acoperis perfect, tot va trebui sa aduci pe cineva care sa iti curate jgheaburile pentru a spori atractivitatea casei.
Si factorii externi legati de cartier si zona inconjuratoare sunt foarte importanti. Acesti factori, din pacate, nu prea putem sa ii controlam. De aceea, daca stii ca factorii externi nu iti sunt foarte favorabili, poti combate deprecierea prin a compensa cu imbunatarile pe care le poti aduce locuintei.
Zgomotul rutier care se aude din afara poate aparea si ulterior achizitiei locuintei prin constructii noi in zona care cresc numarul populatiei sau extinderi de autostrazi. Oricare ar fii cazul, o poluare fonica poate afecta valoarea locuintei si cu 10% mai putin.
Chiar si apartamentele din zone rezidentiale ravnite pot pierde din valoare din cauza unui vecin rau. Ce faci daca vecinul de langa tine isi depoziteaza cauciucurile pe holul blocului si are un balcon distrus? Crezi ca i-ar placea cuiva sa locuiasca langa un vecin care isi mai lasa si incaltamintea pe presul de la intrare in apartament? Deja clientul tau isi imagineaza un film de groaza. La fel si daca locuiesti langa un depozit de deseuri municipale si se simte mirosul pe kilometri intregi sau ai langa tine un spital si sirenele ambulantelor fac un zgomot ingrozitor. Si aici poti pierde la valoarea locuintei intre 3-7%.
De aceea trebuie sa fii un bun gospodar. Zugraveste interiorul si exteriorul casei acolo unde este necesar pentru a-i reimprospata aspectul. Un aspect exterior al unei case vopsita proaspat ii poate creste valoarea cu pana la 5%. Schimba modelele vechi ale bateriilor cu cele noi din otel inoxidabil, reduce poluarea fonica cu geamuri duble, intelege-te cu vecinul oferindu-te sa il ajuti sa isi repare gardul sau poarta o conversatie incomoda cu el in intentia de a-l convinge sa isi aranjeze dezordinea. Chiar daca ti se par mari costurile cu aceste imbunatatiri pe ici pe colo, vei pierde cu siguranta mai mult cand vei vinde intregul. Toate aceste investitii iti vor face proprietatea mult mai rentabila, iar profitul obtinut la vanzarea proprietatii tale va acoperi cu mult costurile.